Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Кабмін пропонує звільнити фізосіб від податку на нерухомість

Понеділок, 22 квітня 2013 16:29

 

КМУ пропонує у 2013 р. не стягувати з фізичних осіб податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, оскільки необхідний час на формування реєстру його платників

Більшість членів парламентського комітету з питань митної та податкової політики на сьогоднішньому засіданні рекомендував парламенту прийняти цей законопроект у другому читанні і в цілому з урахуванням низки поправок.

Для формування реєстру податкова повинна до 1 липня 2013 р. надіслати власникам житла за місцем їх реєстрації повідомлення про звірку кількості належних їм жилих об'єктів та розмірів їх житлової площі. У свою чергу, власники житла до 31 грудня 2013 р. мають звірити отримані від податкової дані з інформацією на підставі оригіналів документів про право власності на нерухомість. Після цього податкова за місцем проживання платників податку в 10-денний термін після завершення звірки повинна надати відповідну інформацію податковим органам за місцезнаходженням об'єктів. При цьому податок сплачується за місцем розташування об'єкта оподаткування.

Крім того, згідно із законопроектом, податок на нерухомість за наявності у фізособи кількох видів житла (квартира, будинок) може розраховуватися, виходячи з сумарної житлової площі цих об'єктів, при цьому передбачено зменшення бази оподаткування на 370 кв. м від цього показника. Така пільга надається один раз за кожен базовий податковий (звітний) період (рік). Згідно з діючими нормами, податок на нерухомість за наявності у фізособи кількох видів житла (квартира, будинок) розраховується окремо по кожному об'єкту.

Уряд також пропонує більшою мірою диференціювати шкалу податків, передбачивши введення податку в розмірі 1% від мінімальної заробітної плати за 1 кв. м для фізосіб, що володіють різними видами житла, сумарна житлова площа якого не перевищує 740 кв. м і в розмірі 2,7% при перевищенні 740 кв. м. При цьому зберігаються ставки податку у розмірі не більше 1% для квартир житловою площею не більше 240 кв. м і будинки не більше 500 кв. м, а також 2,7% для квартир житловою площею понад 240 кв. м і будинки понад 500 кв. м.

У законопроекті прописано, що ставки податку для юросіб становлять 1% для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. м і будинків не більше 500 кв. м, і 2,7% для квартир з житловою площею понад 240 кв. м і будинків більше 500 кв. м. При цьому уряд пропонує продовжити термін подачі юрособами податкової декларації до 20 лютого, тоді як зараз встановлено до 1 лютого.

Кабмін також пропонує розраховувати податок органами податкової служби за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) фізособи-власника житла, тоді як згідно з чинним законодавством розрахунок здійснюється податкової за місцезнаходження об'єкта.

Однак фізособам-нерезидентам податок нараховується і надсилається податкове повідомлення органами податкової служби за місцезнаходженням житла.

Проектом закону вводиться 10-денний термін, впродовж якого податкова повинна надіслати податкове повідомлення-рішення після отримання інформації про виникнення права власності на нововведений об'єкт й у випадку переходу права власності на впродовж календарного року.

Крім того, Кабмін пропонує доповнити чинне законодавство нормою, згідно з якою фізособи у сільській місцевості можуть оплачувати податок через каси сільських (селищних) рад за квитанцією про прийняття податків і зборів.

Документ також розширює список громадян, яким можуть бути надані податкові пільги на один об'єкт, додавши до нього дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів, які виховуються одинокими матерями. Крім того, до списку податкових пільговиків внесли житло, що належить монастирям, а також не більше двох житлових об'єктів інших релігійних організацій.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%