Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Як отримати гроші з-за кордону без сплати податку?

П'ятниця, 31 травня 2013 15:46

 

Питання про оподаткування грошових переказів з-за кордону набуло актуальності у зв'язку з публікаціями в багатьох ЗМІ. Міністерство доходів навіть нагадувало, що така норма діє ще з 2003 р.

 

Дійсно, як розповів ЮрЛізі керівник юридичної фірми «Днепролекс», адвокат Іван Переверзєв, відповідно до пп.163.1.3 Податкового кодексу, об'єктом оподаткування резидента є, крім іншого, іноземні доходи - доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України. Згідно з пп.168.2.1 ПК, платник податку, який отримує іноземні доходи, зобов'язаний включити суму таких доходів до складу загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів. Крім того, пп. 170.11.1 НК встановлено, що у разі, якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, то сума такого доходу включається до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача, котрий зобов'язаний подати річну податкову декларацію, та оподатковується за ставками , визначеними у п.167.1 НК.

 

Але ж чимала частина іноземних доходів українців - це гроші, які одержуються від близьких родичів, котрі виїхали на заробітки за межі України. І в більшості таких випадків одержувачам грошових переказів не варто турбуватися про проблеми з податковою службою.

 

Згідно з п.174.6 НК, кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються згідно з правилами, встановленими для оподаткування спадщини. У свою чергу, за приписами пп. 174.2.1 НК вартість власності, що успадковується членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення, оподатковується за нульовою ставкою.

 

 Визначення кола осіб, віднесених до першого ступеня споріднення, міститься у пп. 14.1.263. НК, це:

 

 - батьки;

 

 - чоловік або дружина;

 

 - діти, у тому числі усиновлені.

 

Також І. Переверзєв зазначає, що за своєю правовою природою кошти, які громадяни отримують на безоплатній основі, є подарунком. Так, згідно зі ст. 717 Цивільного кодексу за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність. Згідно зі ст. 718 цього кодексу, подарунком можуть бути рухомі речі, в тому числі гроші та цінні папери, а також нерухомі речі.

 

У той же час, потрібно пам'ятати, що, відповідно до ч. 5 ст. 719 Цивільного кодексу, договір дарування валютних цінностей (до яких згідно зі ст. 4 Митного кодексу відноситься і іноземна валюта) на суму, яка перевищує п'ятдесятикратний розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (850 грн), укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

 

Тобто, якщо сума одного грошового переказу на користь українського платника податків складе в еквіваленті не більше 850 грн, такий договір дарування буде вважатися укладеним.

 

 Таким чином, у разі отримання таким платником податку від члена сім'ї першого ступеня споріднення з-за кордону грошових переказів на суму в еквіваленті не більше 850 грн кожен, такі кошти будуть вважатися подарунком (ст.ст.717-719 Цивільного кодексу), а дохід від їх отримання буде обкладатися також за нульовою ставкою (п. 174.2.1., 174.6. Податкового кодексу).

 

 Юрист відзначив і те, що, згідно з п. 179.2. Податкового кодексу, обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податків отримував доходи у вигляді об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою. А з урахуванням тотожності правил оподаткування коштів та майна, подарованих платнику податку, й правил оподаткування спадщини, немає необхідності подання декларації і в описаній ситуації.

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%