Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Порошенко підписав закон про статус суддів

Середа, 13 липня 2016 12:13

Законом, зокрема, збільшуються зарплати суддів. Про це повідомляє корреспондент.

Президент України Петро Порошенко підписав нову редакцію закону "Про судоустрій і статус суддів", який дозволить реалізувати положення прийнятих парламентом змін до Конституції держави в частині правосуддя. Про це повідомляє прес-служба глави держави в середу, 13 липня.

Стверджується, що завданням закону є імплементація оновлених конституційних принципів здійснення правосуддя для забезпечення незалежності та деполітизації судової влади, посилення її відповідальності перед суспільством, впровадження нових принципів формування суддівського корпусу, посилення ролі громадськості у контролі за чеснотою і етичністю представників суддівського корпусу та оптимізація системи судоустрою.

Зокрема, у законі прописаний порядок відбору та призначення на посаду судді. Спочатку проводиться кваліфікаційний іспит, кандидатів перевіряють у рамках законодавства з протидії корупції. Потім проводиться конкурс на заміщення вакантних посад. У підсумку Вища рада правосуддя приймає рішення про внесення кандидатур президенту України для призначення.

Законом підвищуються посадові оклади суддів. Базовий оклад судді місцевого суду становитиме 30 мінімальних заробітних плат, судді апеляційного, вищого спеціалізованого судів - 50 мінімальних зарплат, Верховного суду - 75 мінімальних зарплат. Також до базового окладу додатково застосують регіональні коефіцієнти і різного роду доплати.

Кабміну заборонили скорочувати зарплати суддям

Відповідно до закону, переводити суддів з одного суду в інший буде не президент, а Вища рада правосуддя, але призначати їх буде глава держави за поданням Вищої ради правосуддя.

Повноваження суддів, призначених терміном на 5 років до вступу в силу цього закону, припиняються із завершенням терміну, на який вони були призначені. Після завершення їхніх повноважень вони можуть бути призначені на посаду судді за результатами конкурсу.

У законі також передбачено, що суд створюється і ліквідується законом. Законопроект про створення або ліквідацію суду вносить до Верховної Ради президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя.

Окрім цього, у документі визначені види і склад місцевих судів, а також їх повноваження. Відповідно до закону, місцевими загальними судами є окружні суди, місцевими господарськими - окружні господарські суди, місцевими адміністративними - відповідні окружні суди.

Апеляційні суди розглядають цивільні та кримінальні справи. Апеляційні господарські та адміністративні суди розглядають справи відповідних категорій.

Також закон передбачає створення громадської ради доброчесності в складі 20 членів, яка буде допомагати Вищій кваліфікаційній комісії суддів у встановленні відповідності судді або кандидата на цю посаду критеріям професійної етики і доброчесності.

Органами суддівського самоврядування залишаться збори суддів, Рада суддів і з'їзд суддів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%