Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Текст нового закону про судоустрій з'явився на сайті парламенту

Четвер, 14 липня 2016 11:50

Як відомо, в середу, 13 липня 2016 року президент України підписав Закон «Про судоустрій і статус суддів». Про це повідомляє Судово-юридична газета.

У ньому враховані правки, озвучені в ході засідання Комітету Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя до законопроекту, народним депутатом України Ігорем Алексєєвим, які стосуються відеотрансляції, вимог до суддями апеляційних судів, створення нових апеляційних в округах і суддів- «п'ятирічок».

Так, виключено норму, яка передбачала, що суд при наявності відповідних заперечень учасника судового процесу може заборонити фотозйомку, відеозапис такого учасника.

Речення друге стосувалося вимог до судді апеляційного суду. Зокрема, тепер суддею апеляційного суду (ст. 28 проекту) зможе стати не тільки особа, яка відповідно до попереднього тексту проекту мало стаж роботи суддею не менш п'яти років, але і особи, які мають сім років стажу наукової діяльності осіб, адвокатів чи ж особи, у яких є загальний стаж наукової діяльності та роботи суддею / адвокатом.

Речення третього стосувалося п. 3 Перехідних положень. Воно доповнено абзацом, згідно з яким апеляційні суди продовжують здійснювати свої повноваження до створення відповідних судів в апеляційних округах. Нові апеляційні суди в округах повинні бути створені в протягом не більше трьох років з моменту вступу в силу цього закону.

І, найважливіше, була врахована поправка змінити п. 17 Перехідних положень.

Нагадаємо, в початковому проекті, внесеному до ВР, п. 17 звучав так: «Повноваження суддів, призначених на посаду строком на п'ять років до вступу в силу цього Закону, припиняються з закінченням терміну, на який вони були призначені. Судді, повноваження яких припинилися у зв'язку із закінченням цього терміну, можуть бути призначені на посаду судді після підтвердження їх відповідності займаній посаді за критеріями компетентності, професійної етики або доброчесності за результатами кваліфікаційного оцінювання, проведеного в порядку, встановленому цим Законом ».

Тепер він звучить так: «Повноваження суддів, призначених на посаду строком на п'ять років до вступу в силу цього Закону, припиняються з закінченням терміну, на який вони були призначені. Судді, повноваження яких припинилися у зв'язку із закінченням цього терміну, можуть бути призначені на посаду судді за результатами конкурсу, який проводиться в порядку, визначеному цим законом ».

Відзначимо, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України завершує процедури кваліфікаційного оцінювання, розпочаті до набрання чинності цим Законом, за правилами, що діяли на день початку такого кваліфікаційного оцінювання. Судді, які за результатами цих процедур підтвердили свою здатність здійснювати правосуддя у відповідному суді, не проходять процедуру кваліфікаційного оцінювання для підтвердження відповідності займаній посаді.

З дня початку роботи Верховного Суду в складі, визначеному цим Законом, Верховний Суд України, Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищий господарський суд України, Вищий адміністративний суд України припиняють свою діяльність і ліквідуються в установленому законом порядку.

Новий закон вступає в силу з дня вступу в силу змін до Конституції України в частині правосуддя.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%