Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Янукович схвалив закон, що зобов’язує при реєстрації ЗМІ вказувати їхніх засновників і співзасновників

П'ятниця, 26 липня 2013 14:08

 

Підписано документ

Віктор Янукович підписав Закон № 409-VII «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості відносин власності стосовно засобів масової інформації» (проект № 2731). Законом передбачається подання відомостей про засновника і співзасновників друкованого видання, а також пов'язаних з ними осіб при державній реєстрації друкованого ЗМІ. Крім того, передбачено зобов'язати інформаційні агентства вказувати у своїх випусках відомості про засновника і співзасновників ІА.

При поданні заяви про видачу або продовження ліцензії на мовлення мають зазначатися юридична та фактична адреси, код ЄДРПОУ, реєстраційний номер облікової картки платника податків, а за її відсутності – серія та номер паспорта засновника або співзасновників, власника або співвласників телерадіоорганізації Також необхідно вказувати аналогічну інформацію про акціонерів, які на момент подання заяви володіли пакетами акцій у більш ніж 5%.

Відповідно до Закону, пов'язані особи – це юридичні або фізичні особи, які здійснюють контроль за засновником і співзасновниками ЗМІ, а також юридична особа, за якою засновник здійснює відповідний контроль. У разі якщо одним із співзасновників ЗМІ є фізична особа, пов'язаними з ним особами вважаються також члени її сім'ї (чоловік, дружина, діти і батьки, мачуха та вітчим), спільно з якими вона здійснює контроль за ЗМІ.

Закон передбачає обов'язкове зазначення в кожному випуску друкованого ЗМІ прізвища та ініціалів особи, відповідальної за випуск відповідного номера видання, поряд з наступними вихідними даними: назва видання, інформація про засновника (співзасновників), прізвище та ініціали редактора, порядковий номер випуску і дата його виходу у світ, індекс видання, розповсюджуваного за передплатою, наклад, ціна або позначка «Безкоштовно», адреса редакції, видавця, друкарні, серія, номер і дата видачі свідоцтва про державну реєстрацію, видавець.

Крім того, Законом вводиться заборона на створення і діяльність телерадіоорганізацій, засновником (співзасновником), власником (співвласником) яких є нерезидент (нерезиденти), зареєстрований в одній з офшорних зон, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%