Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Чи вправі суб'єкт ЗЕД продовжити встановлений 90-денний термін розрахунків з нерезидентом?

Середа, 31 липня 2013 10:05

 

Чи можна експортеру/імпортеру продовжити терміни розрахунків?

За неповернення валютної виручки протягом 90 днів передбачено санкції у розмірі 0,33 % за кожен день прострочення від суми виручки, яка не надійшла, або недопоставленого товару. Чи можна експортеру/імпортеру продовжити терміни розрахунків і таким чином уникнути санкцій за порушення строків розрахунків?

Наприклад, компанія-експортер реалізує оптом товари народного вжитку за кордон. Якщо відвантаження товару на експорт було здійснено три місяці тому, але нерезидент зможе здійснити оплату пізніше, ніж через 90 днів після дати експорту, чи вправі підприємство офіційно продовжити встановлені законодавчо строки розрахунків з нерезидентом на більш тривалий термін – до фактичного виконання нерезидентом своїх зобов'язань?

Відповідь негативна. Підприємство, яке реалізує товари народного вжитку, не зможе скористатися законодавчими преференціями щодо продовження 90-денного терміну розрахунків з нерезидентом.

Відповідно до ст. 6 Закону України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» № 185/94-ВР від 23.09.1994 р. (далі – Закон № 185/94), законодавчо встановлені терміни (на даний момент діє 90-денний термін) можуть бути продовжені центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері економічного розвитку (Міністерство економіки України), у разі здійснення резидентами операцій за договорами виробничої кооперації, консигнації, комплексного будівництва, тендерного постачання, гарантійного обслуговування, постачання складних технічних виробів і товарів спеціального призначення. Оскільки договір постачання товарів не належить до перерахованих вище категорій, дозвіл на продовження термінів розрахунків, який оформляється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 1409 від 29.12.2007 р. «Про затвердження порядку продовження строків розрахунків за зовнішньоекономічними операціями», підприємство отримати не зможе.

Проте, слід з'ясувати, чому нерезидент не може виконати свої зобов'язання у передбачений законодавством 90-денний термін. Як зазначено в абз. 6 ст. 6 Закону № 185/94, якщо перевищення термінів обумовлено виникненням форс-мажорних обставин, перебіг зазначених термінів призупиняється на весь період дії форс-мажорних обставин та відновлюється з дня, наступного за днем закінчення дії таких обставин. Підтвердженням форс-мажорних обставин у такому випадку є довідка Торгово-промислової палати України або іншої уповноваженої організації (органу) країни знаходження сторони договору або третьої країни відповідно до умов договору.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%