Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

При нероздрукуванні чеків на декількох РРО – штраф 340 грн.

Середа, 31 липня 2013 14:14

ДПІ розповіла про штраф

 

На підставі акту перевірки ДПІ прийняла рішення про застосування фінансових санкцій, сума яких складається з розрахунку 340 грн. за кожний випадок нероздрукування звітних чеків на трьох РРО. Свого часу ми наводили рішення ВСУ, яким він визнав, що нероздрукування чеків і їх незбереження в КОРО є одним порушенням – незалежно від кількості таких чеків. Отже, і відповідальність застосовується тільки один раз – у розмірі 340 грн. (п. 4 ст. 17 Закону про РРО).

Однак податкові органи це не зупинило. Вони пішли далі: якщо не можна застосувати штрафні санкції за кожен нероздрукований чек, тоді слід спробувати застосувати їх за нероздруковані чеки на декількох РРО.

Так, на підставі акту перевірки ДПІ прийняла рішення про застосування фінансових санкцій, сума яких складається з розрахунку 340 грн. за кожен випадок нероздрукування звітних чеків на трьох РРО. При цьому, як не дивно, суди розійшлися у своїх позиціях. Суди першої та апеляційної інстанцій дійшли висновку, що застосування фінансових санкцій за кожен випадок такого нероздрукування є неправомірним. Фінансові санкції слід розраховувати виходячи з кількості РРО, на яких не роздруковувалися звітні чеки, незалежно від кількості таких щоденних нероздрукувань.

На думку ж касаційного суду, порушення госпсуб'єктом вимог п. 9 ст. 3 Закону № 265/95-ВР є триваючим правопорушенням, а, отже, податковий орган правомірно застосував фінансові санкції за кожен окремий факт невиконання друку звітного чеку.

Як ми вже говорили, Верховний Суд України висловив правову позицію з даного питання. Так, у справі № 21-89а13 (постанову по якій прийнято 16 квітня 2013 р.), суд дійшов висновку, що за вчинення порушень, про які йдеться в п. 4 ст. 17 Закону про РРО, відповідний орган ДПС може застосувати тільки одну фінансову санкцію у розмірі 340 грн., незалежно від кількості випадків невиконання щоденного друку фіскального звітного чеку та/або його незбереження в КОРО, які виявлені при перевірці суб'єкта підприємницької діяльності, що здійснює розрахункові операції за товари (послуги).

Не виконуючи протягом певного періоду обов’язок щодня друкувати фіскальний звітний чек, суб’єкт підприємницької діяльності вчиняє продовжуване порушення, а не зберігаючи роздрукований чек у книзі обліку розрахункових операцій – триваюче. І кількість РРО у госпсуб'єкта жодним чином не спростовує вищевказаний висновок.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%