Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Старт медичної реформи. Що слід знати про масштабні зміни в охороні здоров’я

Понеділок, 12 червня 2017 10:28

На суспільство і міністерських чиновників чекає маса випробувань.

В Україні стартувала медична реформа. У першому читанні, як нагадується у сюжеті ТСН.Тиждень, був ухвалений законопроект про зміну принципів фінансування системи.

До другого читання МОЗ і парламент внесуть правки. Найголовніше, що стався запуск змін.

Що пропонує уряд?

Наразі кожний українець прикріплений до лікарні. Неважливо, чи влаштовує вас лікар, лікуватися можна тільки там. Уряд пропонує тотальний переворот з голови на ноги і організовує фактично ринок, де з одного боку є продавці медпослуг , а з іншого – покупець. Пацієнту можна обирати, хто більше подобається, а гроші автоматично йдуть виконавцю медичних послуг.

Як це працюватиме?

Уявімо, що ви захворіли. Легкий нежить і горло дере. Прямуєте до поліклініки, яка більше до вподоби. Немає значення географія: можете обрати лікарню під боком, в області чи в селі державну, приватну чи відомчу. Головне треба укласти з сімейним лікарем контракт, після чого буде отримане лікування. Держава заплатить за візит цілком пристойну суму, яка покриває базові медичні послуги. Таких пацієнтів у лікаря може бути не більше двох тисяч на рік. Гроші до нього прийдуть тільки разом із пацієнтом.

Якщо випадок важкий, а температура під 40 градусів - включається інша програма. Треба телефонувати у швидку. Невідкладну допомогу і ліки для порятунку оплатить держава. Це називається "зелений пакет". Окрім первинної та невідкладної, в нього також входить і паліативна допомога в останні дні життя.

І все це "зелене щастя" за рахунок податків, які ви вже заплатили.

Ще є "синій пакет" або так звана співоплата держави і пацієнта. Наприклад, природа нежитю невідома. Для цього потрібен фахівець, який спеціалізується на тропічній лихоманці. Частину його послуг оплатить держбюджет, а аналізи, які він призначить, доведеться оплатити самостійно. Утім, це тільки припущення, тому що прейскуранту "синіх" послуг ще нема. Відомо, що буде винятково за ваш рахунок - це "червоний" найдорожчий, список.

Аби не купувати кота у мішку, просто в сесійній залі до документа додали правки. В зелений список внесли лікування дітей до 14 років, супровід вагітних та безкоштовні пологи. Грошей на все, впевнені у МОЗ, вистачить. Розпоряджатиметься ними буде новостворена Національна служба здоров'я. У парламенті ж у новій структурі вгледіли нову корупційну загрозу, бо все, мовляв, буде зосереджено в одних руках.

У держказначействі, за словами заступника профільного міністра Павла Ковтонюка, навіть погодилися працювати за електронними договорами. Паперові карточки скасовуються. Після того, як угода про співпрацю потрапляє в електронний реєстр - на рахунок лікарні мають переказати гроші.

Структурні зміни в медицині фактично розділили парламент навпіл. Є ті, хто категорично проти, і ті хто, вагаючись, проголосували "за". Відтак, головна битва і претензії будуть попереду у другому читанні. Варіант, який пропонує уряд, - це привід позиватися до Конституційного суду, тому що у 49 статті Конституції йдеться про безоплатну медичну допомогу.

Очільниця МОЗ Уляна Супрун постійно наголошує: настав час сказати правду - безкоштовної державної медицини по суті не існує. Пацієнт на порозі лікарні отримує чек, ще навіть не отримавши послуги. Зараз є шанс синхронізувати медицину з реальністю, тому що існує надто багато підводних каменів і тих, хто втрачає мільярдні потоки старого МОЗу.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%