Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

В Україні зібралися змінити покарання за дитячу працю

Середа, 16 серпня 2017 09:10

Рада також хоче кардинальне посилити відповідальність за дитяче жебрацтво і втягування дітей у злочинну діяльність.

Перед новим навчальним роком народні депутати занепокоїлися незахищеністю прав українських дітей в частині експлуатації їх праці. Група нардепів зареєструвала у Верховній Раді проект закону, яким пропонують кардинальної змінити чинні норми Кримінального кодексу, пише UBR.

Ключовою проблемою нинішнього законодавства в частині заборони примусового дитячої праці парламентарії називають визначення вікового ліміту. Кримінальний кодекс України в його чинній редакції забороняє експлуатувати дітей до віку, з якого дозволяється працевлаштування. На думку ініціаторів законопроекту, українське трудове законодавство "плаває" в цьому питанні та не містить конкретних вікових цензів. Проблеми пропонують вирішити радикально. Якщо документ буде прийнятий, експлуатація праці неповнолітнього (до 18 років) виявиться незаконною.

Карати експлуататорів законотворці пропонують по-різному. Якщо зараз за використання дитячої праці винному загрожує арешт на строк до 6 місяців або позбавлення волі до 3 років. Те законопроект пропонує додати до чинних положень штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів громадян (8,5 - 17 тис грн).

Але головна зміна стосується переліку обвинувачених в експлуатації осіб. Чинна редакція КК ніяк не поділяє суб'єктів злочину. Закону байдуже, хто саме використовував працю дітей. Покарання посилюється тільки в разі, коли експлуатації піддавалися кілька дітей, або робота завдала шкоди здоров'ю дитини.

Новий же документ пропонує суттєво посилити відповідальність "батька, матері, опікуна, іншого члена сім'ї, а також працівника освітнього, виховного або лікувального закладу" за використання дитячої праці. Ці категорії винних пропонують позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.

Той же термін "світить" і посадовим особам, які експлуатують працю дітей, використовуючи службове становище. Однак якщо з недбайливими "трудовиками", які збирають дитячими руками табуретки для подальшого продажу, все очевидно. Той як бути з батьками, які експлуатують працю своїх дітей чи не кожен день. Адже проект не передбачає ніяких "пом'якшувальних" обставин для батьків. І не обумовлює критеріїв "експлуатації". Виходить, що за ґрати можна потрапити навіть за вимиту дитиною не по його волі посуд.

Покарання виглядають досить жорстко: як нові правила, так і раніше діяла відповідальність. У той же час юристи запевняють, що українським правоохоронцям абсолютно байдужа трудова завантаженість дітей.

"За всю мою юридичну практику і за весь час роботи оперуповноваженим в міліції не бачив жодного справи, заведеної на дорослого за примус маленької людини до праці. Чим займалися відділи у справах повнолітніх - це залученням дітей до відповідальності за злочини, ті ж крадіжки, наприклад. Ніхто не турбувався про трудову повинність, ні в правоохоронних органах, ні в органах соцзахисту, які перебувають у нас злиденному стані ", - зазначив керівник партнер ЮФ" Можаєв і партнери "Михайло Можаєв.

Юрист додав, що в західних країнах до захисту прав дітей залучають не тільки служби соцзахисту, які дійсно захищають права дітей, а й суспільства в цілому. "У США сусіди часто повідомляють про порушення прав дітей. І батькам загрожує жорстка відповідальність. Там за ляпас можуть мало не батьківських прав позбавити. А у нас навіть елементарного не роблять", - зауважив Можаєв.

За жебраків доведеться відсидіти

Проект також передбачає кардинальне посилення відповідальності за дитяче жебрацтво і втягування дітей у злочинну діяльність. За залучення дитини до такої діяльності організатору загрожує тюремний термін від 3 до 7 років (зараз до 3-х років обмеження або позбавлення волі).

Якщо ж у такій діяльності будуть викриті батьки дитини або працівники установ, відповідальних за його виховання (школи, садочки, інтернати та ін.), їм доведеться забути про свободу на термін від 5 до 10 років.

Але особливо суворий законопроект до використання в жебрацтві новонароджених (дітей до 1 року). Винних у таких злочинах пропонують відправляти в тюрму на термін від 8 до 15 років. У той час як чинні норми КК не поділяють жебраків за віком.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%