Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Чи обов’язково використовувати типові рішення про встановлення ставок і пільг по земподатоку і податку на нерухомість

Четвер, 17 серпня 2017 12:24

З 24.07.2017 набула чинності постанова КМУ «Про затвердження форм типових рішень про встановлення ставок і пільг по сплаті земельного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки» від 24.05.2017 року № 483 (далі - Постанова № 483), пише Бухгалтер.ua.

Про це Державна регуляторна служба в роз'ясненні на своєму сайті інформує щодо обов'язковості застосування Постанови № 483.

Органи місцевого самоврядування до 25 грудня року, що передує звітному, подають до відповідного органу за місцеперебуванням об'єкта житлової та / або нежитлової нерухомості рішення щодо ставок і наданих пільг юридичним і / або фізичним особам по сплаті податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за формою, затвердженої Кабінетом Міністрів України (пп. 266.4.2 ПКУ).

Аналогічні вимоги встановлені абз. 2 п. 284.1 ПКУ. Так, органи місцевого самоврядування до 25 грудня року, що передує звітному, подають до відповідного органу за місцем розташування земельної ділянки рішення щодо ставок земельного податку та наданих пільг зі сплати земельного податку юридичним та / або фізичним особам за формою, затвердженою Кабінетом Міністрів України.

Отже, ПКУ не передбачає обов'язку для органів місцевого самоврядування приймати рішення про встановлення місцевих податків і зборів, а також пільг по сплаті податків за встановленою формою.

Разом з тим вищевказані вимоги ПКУ встановлюють вимоги щодо подання органами місцевого управління інформації про встановлені податки та пільги за формою, затвердженою Постановою № 483.

Таким чином, органи місцевого самоврядування можуть приймати рішення про встановлення ставок і пільг по сплаті земельного податку та рішення про встановлення ставок і пільг по сплаті податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, по будь-якій формі, однак інформацію про них зобов'язані надавати в ДФС виключно за формою, встановленою Постановою № 483.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%