Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Санкції за неподання звітності фізособами-«спрощенцями» за 2004-2010 рр. існують, проте стягувати їх ПФУ не може

Вівторок, 17 вересня 2013 15:26

Позовна давність щодо сплати пенсійних внесків до ПФУ, які сплачувалися раніше, і ЄСВ, що сплачується сьогодні, на відміну від податків і зборів, встановлених ПКУ, тут не застосовується, тобто такі внески можуть стягуватися без будь-якого обмеження термінів.

Головне управління ПФУ в Дніпропетровський області в листі від 25.07.2013 р. № 14840/02/30 зачепило вкрай важливе питання застосування відповідальності до фізичних осіб-платників ЄП за неподання звітності до ПФУ за періоди, що передують прийняттю Закону про ЄСВ (тобто до 01.01. 2011 року), що було виявлено вже після цієї дати.

Річ у тім, що позовна давність щодо сплати пенсійних внесків до ПФУ, які сплачувалися раніше, і ЄСВ, що сплачується сьогодні, на відміну від податків і зборів, встановлених ПКУ, не застосовується, тобто такі внески можуть стягуватися без жодного обмеження термінів.

При цьому терміни давності не поширюються не лише на стягнення недоїмки, пені та штрафів у судовому порядку, але і на прийняття рішення органу ПФУ про їх застосування (постанови ВСУ від 25.06.2011 р. у справі № 21-146а11, від 04.07.2011 р. у справі № 21-160а11).

У той же час, коли мова йде про штрафи за неподання звітності до ПФУ, то ПФУ, зі свого боку, досить ретельно проаналізував положення нормативних актів про сплату пенсійних внесків та подання звітності підприємцями на спрощеній системі оподаткування за період починаючи з 2000 р. (з якого, власне, і почався персоніфікований облік підприємців у ПФУ).

Так, в період 2001-2003 рр. включно взагалі не було передбачено форм звітності для підприємців на спрощеній системі оподаткування. Окремо внески до ПФУ такі підприємці не сплачували, а платили їх до бюджету у складі ЄП.

Інша ситуація склалася з 01.01.2004 р. по 31.12.2010 р. У цей період підприємець на спрощеній системі був зобов'язаний подавати звітність територіальним органам ПФУ у строки, в порядку та за формою, встановленими ПФУ. При неподанні такої звітності були передбачені штрафи у розмірі 10% від суми страхових внесків, що були сплачені або підлягали сплаті за відповідний звітний період, за кожний повний або неповний місяць затримки подання звітності, але не менше 170 грн.

З 01.01.2011 р. набрав чинності Закон про ЄСВ, який визнав підприємців на спрощеній системі платниками ЄСВ, зобов'язав їх подавати звітність вже з ЄСВ у встановлені терміни до органів ПФУ з урахуванням перехідних положень Закону про ЄСВ, які дають право органам ПФУ на стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків та штрафів, нарахованих та/або не сплачених у період до 01.01.2011 р., на період до їх повного стягнення.

Увага! Таке спеціально встановлене правило в перехідний період стосується саме страхових внесків за діючими видами державного соцстрахування та сум штрафних санкцій і не стосується подання звітності за цими внесками.

ПФУ ж дійшов цілком протилежного висновку щодо необхідності застосування, стягнення штрафів за неподання звітності до ПФУ фізособами-підприємцями на спрощеній системі за періоди до 01.01.2011 р. Причому розмір штрафів повинен відповідати розміру, що існував до 01.01.2011 р., - тобто 10% суми страхових внесків, що були сплачені або підлягали сплаті за відповідний звітний період, але не менше 170 грн.

На думку автора, висновок ПФУ повинен був би бути більш лояльним для підприємців на спрощеній системі, адже, роблячи свій висновок, ПФУ з невідомих причин не врахував приписи ч. 15 ст, 106 Закону № 1058, які визначають, що фінансові санкції (штраф, пеня) та адміністративні стягнення, а також примусові стягнення органами виконавчої служби за несплату пенсійних внесків фізособами-СПД, які обрали особливий спосіб оподаткування, не застосовуються. Нараховані органами ПФУ суми фінансових санкцій, зазначених в абзаці другому цієї частини та не сплачених фізособами-СПД, які обрали особливий спосіб оподаткування, підлягають списанню. Дана норма діє починаючи з 06.08.2011 р.

Тому, попри те що ПФУ наполягає на застосуванні санкцій за неподання звітності за пенсійними внесками за період 2004-2010 рр., на сьогодні він все ж не може стягувати з платників ЄП штрафні санкції, нараховані до 01.01.2011 р. Втім, як і штрафи за несплату пенсійних внесків.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%