Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Депутати заборонять журналістам їсти в їдальні Ради і носити короткі спідниці

Четвер, 21 вересня 2017 15:15

Парламент планує приструнити працівників медіа: обмежити їх кількість у стінах Ради, регламентувати дрес-код і не лише це…

Верховна Рада усерйоз взялася за журналістів. Їх кількість у парламенті обмежать, представників ЗМІ змусять вдягнути діловий одяг та слідкуватимуть за їхньою поведінкою в кулуарах парламенту. Можливо, навіть заборонять гаяти час у депутатській їдальні, пише Главком.

Комітет з питань регламенту Верховної Ради учора розглянув звіт Управління справами про використання коштів парламенту у першому півріччі. Проте, ледь не ключовою темою засідання народних депутатів стала діяльність журналістів.

Майже на самому початку зустрічі Дмитро Лубінець із «Блоку Петра Порошенка» поцікавився у присутнього Миколи Бобренка, директора ДП «Їдальня» (що годує депутатів у стінах парламенту), хто із парламентаріїв жалівся на їжу в Верховній Раді. Питання у депутата виникло через публікацію у виданні «Експрес» статті «У меню їдальнi Верховної Ради з'явилися страви високої кухнi». У матеріалі із посиланням на директора їдальні повідомлялось про нарікання депутатів, мовляв, «їх годують звичайними котлетами». Начебто, це змусило парламентських «годувальників» «креативити й оновлювати меню». Бобренко повідомив, що жоден депутат насправді не нарікав на меню, а журналісти перекрутили його слова. Почувши це, Лубінець, заради збереження реноме депутатського корпусу, попросив Бобренка подати позов до суду на представників ЗМІ.

Хоча і до самого парламентського буфету в депутата також виникли питання. Його здивували зростання цін на продукти та страви, які виявились «втричі» вищими, ніж за стінами Верховної Ради. Для прикладу він згадав чай «Батік», який в одній із будівель парламенту продається за 100 гривень, а не тридцять, як у звичайних крамницях. За його словами, за останній місяць в парламентській їдальні суттєво подорожчало все: котлети, рис, салати. Хоча, як з`ясувалось під час дискусії, постачальники продуктів для парламенту не змінювались з весни, а ціни поставок підвищились лише на 15%. Голова регламентного комітету Павло Пинзеник також закликав чиновників спустити ціни на харчі в парламенті до ринкових.

Ось що писали ЗМІ про нові ціни на харчування в парламенті : «…Страв, якi б коштували менш нiж 10 гривень, у депутатськiй їдальнi немає. Найдешевшi -- це салат iз квашеної капусти з журавлиною – 15,38 гривнi за 100 грамiв, та паштет iз печiнки зi свiжим огiрком – 15,47 гривнi. Народнi обранцi в їдальнi можуть скуштувати 100 грамiв фiле вареного осетра за цiною 285,18 гривнi. Або лосося на спаржевiй подушцi (по 100 грамiв) за 275,28 гривнi. 100 грамiв лосося вареного з лимоном та маслинами коштують 154,62 гривнi. А 175 грамiв цiєї ж риби, запеченої з грушею, – 126,98 гривнi. Креветки тигровi смаженi (50 грамiв) iз помiдорами черi (20 грамiв) – 146,23 гривнi».

Невдовзі тема харчування відійшла на задній план, а нардепи повернулись до журналістів. Ірина Єфремова з «Народного фронту» закликала обмежити час перебування представників ЗМІ в тій же їдальні Верховної Ради, оскільки вони проводять там більшу частину часу. Мовляв, представники ЗМІ «не дають нормально поїсти і поспілкуватися з колегами». Олег Купрієнко від Радикальної партії підтримав колегу невдалими жартами на кшталт пропозиції додавати «пурген» в їжу журналістам.

Як повідомив присутнім на засіданні комітету керуючий справами Верховної Ради Петро Бондар, «проблема (перебування) журналістів в їдальні – болюче питання, ми готуємо проект положення про доступ в адміністративні будинки Верховної Ради… і це положення мало б вирішити (також) питання поведінки журналістів в кулуарах і їдальні…». Чиновник додав, що основною причиною запровадження нових правил є «сигнали від розвідників» щодо провокацій, які можуть готуватись ворогом у стінах парламенту на тлі військових дій на Сході.

Як можна було зрозуміти з розмови між керуючим справами та депутатами, на сьогодні перебувати під час засідань у Верховній Раді мають право більше 4000 представників ЗМІ. Цю армію парламент планує суттєво скоротити, зокрема й через обмеження для фрілансерів. Одна із пропозицій, яка звучала, пускати до парламенту лише штатних журналістів.

Ще одна перспектива: запровадження дрес-коду. Ірина Єфремова пропонувала для цього окреме положення, яке б заборонило вхід до парламенту представникам ЗМІ у шортах чи, наприклад, коротких спідницях.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%