Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У НБУ більше немає претензій до роботи Monobank

Вівторок, 05 грудня 2017 14:16

Національний банк України (НБУ) змінив позицію з приводу роботи проекту Monobank в Україні, визнавши її цілком законною.

НБУ роз'яснив правові особливості віддаленого обслуговування клієнтів українських банків. У відповідь на повторний запит LIGA.net в НБУ уточнили, що співробітники банків можуть проводити ідентифікацію клієнтів за межами відділень за умови особистої присутності клієнта.

Раніше регулятор повідомляв, що банки зобов'язані проводити первинну ідентифікацію клієнтів у відділеннях.

"Верифікація - це встановлення (підтвердження) суб'єктом первинного фінансового моніторингу (в даному випадку - співробітники банку) відповідності особистості клієнта отриманим від нього ідентифікаційним даними в його присутності, - повідомили в НБУ. - Закон не визначає місця здійснення ідентифікації / верифікації клієнта".

За принципом віддаленої ідентифікації клієнтів працює проект Monobank, який запустили Універсал банк і компанія Фінтех Бенд колишні топ-менеджери ПриватБанку. За визначенням НБУ, це "пакет послуг онлайн-сервісу, який забезпечує доступ до деяких послуг та приміщень Універсал Банку".

Раніше в прес-службі НБУ у відповідь на запит LIGA.net озвучували іншу інформацію. "На сьогодні дистанційна ідентифікація і верифікації клієнта банку без його особистої присутності в установі банку, в тому числі через відеозв'язок, без внесення відповідних змін до законодавства України, неможлива" - відзначали тоді в Нацбанку.

Monobank - це бренд, під яким Universal Bank надає послуги "мобільного банку". Мобільний додаток для проекту розробила команда екс-менеджерів ПриватБанку на чолі з Дмитром Дубілетом, Олегом Горохівським і Михайлом Рогальський, і являє собою b2b-платформу з випуску кредитних карт.

Універсал Банк випускає під брендом Monobank дебетові карти з кредитним лімітом. За даними банку, за період бета-тестування було випущено 15 тис. карт з сукупним відкритим кредитним лімітом у 279,3 млн грн. Відмову в наданні кредитного ліміту отримало 29,5% власників карт Monobank. Середній кредитний ліміт - 20 тис грн.

Першим до платформи приєднався Universal Bank, що входить до групи ТАС Сергія Тігіпка. Спочатку в проекті повинен був брати участь і Айбокс Банк, але Fintech Band призупинила співпрацю з ним невідомих "технічних причин".

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%