Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Блокування податкових накладних: Боротьба з корупцією чи підприємцями?

Вівторок, 05 грудня 2017 16:13

Пристрасті навколо блокування податкових накладних не згасають уже котрий місяць. Численні позови до суду, акції протесту… Що ж негаразд із системою, яка призвана боротися з корупційними схемами в процесі повернення ПДВ, та чому на ділі вона стала ще одним головним болем для малого й середнього бізнесу?

Систему критеріїв оцінки ризиків запустили ще з першого липня цього року. Відтоді було заблоковано майже 400 тисяч податкових накладних. Основна задекларована ціль цієї системи – блокувати фіктивний ПДВ і не давати можливість повертати його незаконно. Процес блокування відбувається на основі певних критеріїв, які розробив Мінфін. Розрахунок нібито був на те, що буде вилучено "ручне" керування процесом податківцями та зникне можливість їхнього втручання. Але на ділі, як це не прикро, система викликала колапс розрахунків і обурення підприємців, пише Олександр Мисишин – член Комітету підприємців Київщини, канал 112.

Вивчаючи думку експертів з цього приводу, я помітив, що більшість з них вважають, що основна причина – це недбала розробка самих критеріїв, за якими система робить автоматичне блокування. Критерії – непрозорі та незрозумілі, а й іноді зовсім не мають логіки.

Наприклад, найпершим критерієм є сума податків, сплачених підприємством за минулий рік. Експерти Мінфіну вважають, що накладні підприємств, які сплатили понад 5 мільйонів гривень податків за 2016 рік, аналізувати взагалі не потрібно: написали в накладній, що купили повітря на 6 мільярдів гривень – ось вам зразу мільярд з державного бюджету на рахунок.

Але, щоб так легко розкидатися бюджетними коштами на користь великих підприємств, їх потрібно звідкись брати. І "генії" з Мінфіну знайшли таке джерело. Вони вирішили вкрасти ці кошти у малого і середнього бізнесу, для чого придумали цілий набір хитромудрих критеріїв. Один з них перевіряє відповідність обсягу постачання та придбання. Але відразу виникає питання, чому не враховуються залишки товарів – їх система зводить до нуля: "Продав товару на більшу суму ніж купив – плати ПДВ двічі". Або ще краще: "Продав товар, якого не купував – злочинець". "Геніям" з Мінфіну навіть в голову не могло прийти, що хтось в Україні ще займається виробництвом або ще, не дай Боже, вирощуванням сільськогосподарської продукції: "Хочеш, щоб держава не конфісковувала в тебе гроші – продавай тільки те, що купив і тільки за ту ж саму ціну". І, хоча всі експерти помічають жахливі недоліки системи, частина з них все ще вірить, що систему можна зробити ефективною і її потрібно доробляти.

При цьому всі визнають, що шахраї, які раніше працювали за старими схемами, легко розробили нові схеми, постійно вдосконалюють їх і далі працюють, а блокуються накладні чесних підприємців реального сектору економіки.

Тобто Мінфін разом з ДФС стали щось на зразок спотворених Робін Гудів: вони в бідних відбирають, а багатим роздають. Єдине, що ще трохи стримує їхні безчинства, - це суди. Після отримання відмови в реєстрації накладної, зважаючи на те, що ані квитанція, ані рішення не містять ніякого обґрунтування або рекомендацій з усунення проблеми, адже причини відмови відомі тільки самій автоматизованій системі – вирішення проблеми переходить у судову площину. На сьогодні поки що абсолютна більшість рішень – на користь платника податку і вже зараз апеляційні суди вказали на конкретні порушення законодавства в рішеннях ДФС. Шанси отримати позитивне рішення суду є доволі високими, проте суди вже настільки завалені подібними позовами, що судитися за свої ж гроші вам доведеться не один місяць.

Та найбільше занепокоєння викликає той факт, що на "ринку" вже з’явилася і набирає обертів нова-стара послуга, яку пропонують окремі аудиторські компанії. Про суть цієї послуги відомо наступне: "Кажуть, що у їх клієнтів не виникають проблеми з блокуванням ПДВ". З чого б це?

Слід сказати, що від автоматичного нововведення не в захваті й в самій ДФС. Щоправда, тільки на рівні міських і районних управлінь та інспекцій, з боку яких наростає критика на адресу розробників автоматизованої системи. На самому верху нововведення сприймають стримано-схвально. В чому річ? Може тому, що низові відділення цієї податкової піраміди позбулися "хліба", а всі потоки проти всіх законів фізики перетекли на самісінький верх? Адже раніше за вирішенням більшості питань підприємці протоптували доріжки саме до середньої ланки цього цеху по "відносно чесному" відібранню коштів у населення, - а тепер, як пороблено…

На завершення, що якщо хворобу не лікувати одразу, то вона переходить в хронічний стан. Тож, якщо підприємці покричать-покричать та врешті від безвиході знову вбудуються в нову-стару систему, то зміни в цьому корупційному у всі часи відомстві наступлять не скоро.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%