Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Законопроект про звільнення директора бюро знищує антикорупційні органи, - НАБУ

Четвер, 07 грудня 2017 11:34

Національне антикорупційне бюро вважає, що законопроект, що передбачає звільнення Верховною Радою директора НАБУ без аудиту, знищує гарантії незалежності антикорупційних органів.

Про це йдеться в заяві НАБУ, передають Українські Новини.

"Окремі народні депутати і політики 6 грудня поширили заяви про необхідність "встановлення парламентського контролю над діяльністю НАБУ. Як механізм такого "контролю" представники двох фракцій правлячої коаліції запропонували законопроект, який повністю знищує гарантії незалежності Національного антикорупційного бюро", - йдеться в заяві.

НАБУ зазначає, що законопроект спрощує процедуру звільнення директора НАБУ через висловлення йому недовіри більшістю голосів у парламенті.

Такий же механізм звільнення з посади пропонують застосовувати та до керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Законопроект значно розширює повноваження комісії зовнішнього контролю НАБУ шляхом надання її членам доступу до державної таємниці і права перевіряти не тільки завершені і передані в суд справи, але і поточні розслідування.

"Наголошуємо, що у разі ухвалення цього законопроекту, буде завдано нищівного удару по незалежності антикорупційних органів і тим досягненням у боротьбі з корупцією, яких вдалося досягти попри системний опір панівних еліт", - зазначає НАБУ.

Бюро допускає, що цей законопроект може бути прийнятий найближчим часом.

"Переконані, що зазначені кроки є частиною великого плану, який увійшов в активну фазу минулого тижня, головною метою якого є знищення НАБУ і САП, блокування розслідувань за топ-чиновників і звільнення топ-корупціонерів від відповідальності", - зазнгачає НАБУ.

Бюро вважає, що якщо депутатам дійсно небайдужа подальша доля країни, вони повинні спрямувати зусилля на швидке створення незалежного антикорупційного суду і надання НАБУ права на автономне прослуховування.

Як повідомляли Українські Новини, Крістін Лагард, глава Міжнародного валютного фонду у Вашингтоні закликала українську владу забезпечити незалежність Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Також стурбований подіями навколо антикорупційних органів в Україні Світовий банк.

Герасимов і голова фракції "Народний фронт" Максим Бурбак запропонували парламенту звільняти директора Національного антикорупційного бюро (НАБУ) без наявності негативних висновків зовнішнього аудиту.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%