Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

В Україні хочуть притягати до відповідальності за отримання зарплат у «конвертах».

Понеділок, 04 березня 2013 10:15

У 2013 р. році Кабінет Міністрів може форсувати легалізацію відносин між роботодавцями та найманими працівниками.

Проект відповідних заходів уже підготовлений.

До кінця поточного року Кабмін має намір реалізувати ряд ініціатив з метою легалізації фондів оплати праці підприємств. Такі дії передбачені в проекті Плану заходів щодо реалізації Держпрограми активізації розвитку економіки на 2013-2014 рр.

Пунктом 1.3 Плану, зокрема, передбачається організація виплати заробітної плати співробітникам через поточні банківські рахунки (в тому числі карткові). З метою стимулювання скорочення готівки в обігу планується, серед іншого, внесення змін до ст. 24 Закону України «Про оплату праці» до кінця 2013 р. Відповідальними за реалізацію ініціативи визначені Мінсоцполітики, Нацбанк (за згодою), Міндоходів і Мінекономіки.

Далі - краще. Пункт 1.9 проекту Плану передбачає реалізацію в 2013 р. низки ініціатив, спрямованих на легалізацію ФОП. Зупинимося на двох найрадикальніших.

Ідея №1 - притягнення до відповідальності найманих працівників, що погоджуються на роботу та оплату праці з порушеннями законодавства. (Реалізація намірів може бути покладена на Мінсоцполітики та Держкомпідприємництва). Нагадаємо, що зараз санкції (аж до кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах) загрожують, головним чином, роботодавцям - податковим агентам найманих працівників.

Ідея №2 - ліквідація схеми працевлаштування на неповний робочий день з метою зменшення зобов'язань зі сплати податку на доходи фізосіб і єдиного соціального внеску. Автори проекту «Плану заходів...» вважають таку схему «зловживанням» і визначають, що Мінсоцполітики, Міндоходів, Держкомпідприємництво є відповідальними за її ліквідацію.

Слабкою втіхою може служити лише те, що все тим же п. 1.9 проекту документа фіксується намір держави знизити податкове навантаження на ФОТ компаній. Але навіть з урахуванням цього радикальне втручання держорганів у трудові відносини може призвести до небажаних наслідків: скорочення ділової активності, зростання рівня безробіття та збільшення трудового навантаження на працюючий персонал. Причому мета легалізації ФОТ компаній - скорочення дефіциту Пенсійного фонду - може виявитися недосяжною. Більш того, на практиці такі радикальні рішення можуть спровокувати виникнення ряду нових фіскальних проблем внаслідок можливого скорочення рівня добробуту споживачів, а отже, і падіння сукупного попиту з усіма похідними економічними проблемами.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%