Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Як оподатковуються ПДВ операції з повернення обладнання, отриманого від нерезидента в оперативний лізинг?

Вівторок, 05 березня 2013 12:28

 

У листі від 29.01.2013 р. №1389/6/15-3115 ДПС роз'яснила, що якщо підприємством ввозиться обладнання на умовах договору оперативного лізингу, укладеного з нерезидентом, таке обладнання буде поміщено під митний режим тимчасового ввезення.

Залежно від виду обладнання, яке ввозиться відповідно до п. 206.7 ст. 206 Податкового кодексу, до операцій із ввезення товарів на митну територію України у митному режимі тимчасового ввезення застосовується умовне повне звільнення від оподаткування або умовне часткове звільнення від оподаткування, за умови дотримання вимог та обмежень, встановлених главою 18 Митного кодексу.

Умовне повне звільнення від оподаткування застосовується до товарів в порядку, визначеному ст.105 ТК. Згідно зі ст. 105 ТК, у зазначений режим поміщаються виключно товари, транспортні засоби комерційного призначення, зазначені у ст. 189 ТК і в додатках B.1 - B.9, C, D до Конвенції про тимчасове ввезення (м. Стамбул, 1990 рік), на умовах, визначених цими програмами. А також повітряні судна, які ввозяться на митну територію України вітчизняними авіакомпаніями за договорами оперативного лізингу.

Товари, за винятком підакцизних, не зазначені в ст. 105 ТК, і в ст. 189 ТК, а також в додатках B.1 - B.9, C, D до Конвенції про тимчасове ввезення, або такі, які не відповідають вимогам вказаних додатків, згідно зі ст. 106 ТК, можуть розміщатися в митному режимі тимчасового ввезення з умовним частковим звільненням від оподаткування (п.п. 206.7.2 п. 206.7 ст. 206 НК). НК передбачає, що за кожний повний або неповний календарний місяць заявленого строку перебування на митній території України таких товарів сплату 3% суми митних платежів, яка підлягала б сплаті при випуску цих товарів у вільний обіг на митній території України, розрахованій на дату поміщення їх під митний режим тимчасового ввезення. Загальна сума нарахованого до сплати ПДВ не повинна перевищувати суму ПДВ, яка підлягала б сплаті при ввезенні цього обладнання на митну територію України у митному режимі імпорту.

Після завершення терміну дії договору оперативного лізингу ввезене обладнання підлягає поверненню нерезиденту. Згідно з п. 2 частини 1 ст. 86 ТК, така операція є реекспортом. Згідно з п. 206.5 ст. 206 НК, операції з вивезення товарів в митному режимі реекспорту звільняються від обкладення ПДВ.

ДПС також зазначила, що якщо платник податку придбає (виготовляє) товари/послуги та необоротні активи, призначені для їх використання в операціях, що звільняються від оподаткування, то суми податку, сплачені (нараховані) у зв'язку з таким придбанням (виготовленням), не відносяться до податкового кредиту зазначеного платника.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%