Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Верховний Суд: податковий борг строком в 3 роки підлягає списанню

Середа, 18 квітня 2018 09:27

Відтоді у податкового органу відсутнє право приймати будь-які заходи щодо стягнення суми боргу, пені та штрафних санкцій.

Верховний Суд України розглянув касаційну скаргу фізичної особи-підприємця про скасування рішення суду першої інстанції щодо стягнення податкового боргу.

За обставинами справи підприємцю була нарахована пеня за несвоєчасну сплату орендної плати за земельні ділянки державної комунальної власності за 2008, 2009 роки відповідно до декларацій, - повідомляє Страна.

Податковий орган звернувся до суду про стягнення цього податкового боргу в 2016 році. Позов аргументований тим, що на 24 листопада 2016 роки за відповідачем тягнеться податковий борг по сплаті пені в сумі 11 150 грн земельного податку.

Суд першої інстанції та апеляційний суд задовольнили позовні вимоги й стягнули з відповідача податковий борг. Суди мотивували свої рішення тим, що позивач правомірно нарахував пеню на суму податкового боргу платника податків відповідно до положень ст. 129 ПК.

ВС, розглянувши касаційну скаргу підприємця на ці рішення, задовольнив її в повному обсязі. Колегія суддів Касаційного адміністративного суду зазначила, що термін звернення позивача з позовом про стягнення суми боргу відповідно до ст. 102 КАС закінчився в 2012 році, а тому контрольний орган не мав права в 2016 році звертатися до суду з вимогами про стягнення пені, нарахованої на суму податкового боргу, погашену після закінчення 1095 денного терміну з дня його виникнення.

Верховний Суд прийшов до висновку, що в разі закінчення 1095 денного терміну з дня виникнення податкового боргу, такий борг визнається безнадійним і підлягає списанню, в тому числі пеня та штрафні санкції, отже відтоді у податкового органу відсутнє право приймати будь-які заходи щодо стягнення такої суми боргу.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%