Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Передаємо багатоквартирні будинки на баланс ОСББ: чи будуть податкові наслідки

Понеділок, 23 квітня 2018 12:18

Податок на прибуток

Якщо комунальне підприємство - платник податку на прибуток, за рішенням органу місцевого самоврядування передає основні засоби - об'єкти житлового комплексу (багатоквартирні будинки), які перебувають на його балансі, в процесі списання їх з балансу не включає суму залишкової вартості таких основних засобів до складу витрат при визначенні фінрезультату до оподаткування, то такий платник не збільшує фінрезультат до оподаткування на суму залишкової вартості цих засобів, визначеної відповідно до правил бухобліку, але не применшує фінрезультат до оподаткування на суму залишкової вартості таких об'єктів основних засобів, встановленої з урахуванням положень ст. 138 ПКУ, пише buh.ligazakon.net.

Також, з огляду на те, що при передачі житлових будинків з балансу комунального підприємства, яке є їх власником і не виступає власником таких будинків, в оперативне управління ОСББ в статусі неприбуткової організації для їх утримання та експлуатації (перехід права власності на такі будинки в ОСББ не відбувається ), різниця для коригування фінансового результату до оподаткування податком на прибуток, передбачена пп. 140.5.9 ПКУ, в комунального підприємства не виникає.

До того ж, платник податку на прибуток, у якого річний бухгалтерський дохід за останній річний звітний (податковий) період не перевищує 20 млн. Грн, об'єкт оподаткування може визначатися без коригування фінансового результату до оподаткування на всі різниці (крім негативного значення об'єкта оподаткування минулих податкових ( звітних) років).

ПДВ

У разі якщо комунальне підприємство не є безпосереднім власником майна (багатоквартирного будинку) і таке майно було попередньо передано йому на баланс виключно на праві оперативного управління, то передача майна (багатоквартирних будинків) з балансу комунального підприємства на баланс ОСББ без переходу права власності на таке майно не підпадає під визначення "постачання товарів" та відповідно при здійсненні такої операції об'єкта обкладення ПДВ не виникає.

ІНК ГУ ДФС в Полтавській області від 13.04.2018 року № 1564/6 / 99-99-15-02-02-15 / ІПК

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%