Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

ДСЕКУ розробила проект антикорупційної програми на 2018-2019 рр.

Вівторок, 15 травня 2018 15:44

Державна служба експортного контролю України (ДСЕКУ) розробила проект антикорупційної програми на 2018-2019 рр, пише Інтерфакс-Україна.

Згідно з розміщеним на сайті Держслужби текстом документа, метою програми є створення ефективної системи виявлення та протидії корупції в Держекспортконтролі на основі нових засад формування і реалізації антикорупційної політики.

Серед зазначених у документі й покликаних забезпечити виконання ДСЕКУ антикорупційних заходів на постійній основі, зокрема: виконання аналізу даних про корупційні ризики в Держекспортконтролі, а також факторів, що сприяють їх виникненню; регулярний моніторинг виконання Держслужбою своїх завдань і функцій з метою виявлення й усунення умов, що сприяють виникненню корупційних ризиків і корупційних правопорушень.

До названих заходів також належать: забезпечення фінансового контролю шляхом декларування майна, доходів, витрат посадових і службових осіб ДСЕКУ; створення належних умов для отримання інформації від викривачів корупційних і пов'язаних із корупцією правопорушень, а також створення системи їх захисту та збереження конфіденційності даних.

За даними розміщеного на сайті аналізу корупційних ризиків у ДСЕКУ, до корупційних ризиків із середнім і високим пріоритетом належать, зокрема: надання консультацій з оформлення і подання в Держслужбу необхідних документів у сфері експортного контролю; прискорення або затягування термінів розгляду заяв суб'єктів міжнародних передач товарів на отримання дозволів на право експорту-імпорту товарів військового призначення; відсутність чіткої процедури проведення розслідувань правопорушень у сфері Держекспортконтролю та відсутність повноважень у профільного відділу відомства виявляти ці правопорушення самостійно; витік інформації з електронних баз даних, що функціонують у ДСЕКУ.

Як повідомлялося, наразі Державна служба експортного контролю України (ДСЕКУ) в рамках програми з експортного контролю та безпеки кордонів (ЕХВS) Держдепартаменту США виконує оптимізацію процедур національної системи експортного контролю. Основні заходи реформи передбачають упровадження системи електронного ліцензування, формування єдиного списку товарів, що підлягають держекспортконтролю, скорочення списку товарів, що підлягають держекспортконтролю, узгодження процедур експортного контролю України з нормами ЄС.

У рамках проведеної оптимізації роботи автоматизованої системи експортного контролю України у 2017 році за фінансової підтримки американської сторони розпочато впровадження системи електронного ліцензування Stratlink, розробленої естонською SpinТЕК.

У січні уряд України схвалив упровадження в системі Держекспортконтролю єдиного національного списку товарів подвійного призначення, що підлягають Держекспортконтролю при міжнародних передачах, відповідно до норм і стандартів ЄС. Упроваджуваний єдиний список консолідує п'ять діючих на сьогодні в системі Держекспортконтролю списків щодо товарів, які можуть бути використані при створенні звичайних видів озброєнь, військової чи спеціальної техніки, а також ракетної, ядерної, хімічної, бактеріологічної (біологічної) та токсичної зброї.

За рішенням уряду перехід на єдиний національний список товарів подвійного призначення в системі Держекспортконтролю України має завершитися в жовтні.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%