Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

НБУ продовжує збір інформації про банківських боржників – Довбенко

Середа, 16 травня 2018 20:37

Невдовзі в Україні запрацює кредитний реєстр боржників НБУ. Відповідний законопроект Рада ухвалила у лютому цього року. Про це у коментарі УНН розповів ініціатор документу, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності, народний депутат Михайло Довбенко.

"Кредитний реєстр НБУ ще не запрацював, він тільки формується. Наразі іде накопичення даних. До реєстру надходитиме інформація щодо заборгованості українців за кредитами. Невдовзі реєстр запрацює сповна і ним зможуть користуватися українські банки", - розповів він.

При цьому кредитний реєстр НБУ носить виключно інформаційний характер, уточнив Довбенко.

"Даний реєстр не передбачає санкцій для боржників. Він для того, щоб кредитні установи, як правило, - банки, мали можливість ознайомитися із інформацією про потенційного позичальника.

Наприклад, чи має він просрочені платежі за боргами, як він виплачував попередні кредити. Змусити банки не видавати кредити злісним боржникам ми не можемо", - пояснив він.

До кредитного реєстру боржників НБУ можуть потрапити і народні депутати. Зокрема, представник групи “Відродження” Дмитро Святаш, який має багатомільйоний борг перед “УкрСиббанком”, зазначив Довбенко.

За його словами, тоді вже проблеми матимуть ті банки, які продовжать надавати йому кредитні лінії.

"Якщо банки продовжують видавати чергові кредити проблемним позичальникам - це справа банків. Єдине, що може зробити НБУ у цій ситуації, - резервувати суму боргу сповна. До прикладу, якщо Святаш не віддав банку, умовно, 30 млн грн - НБУ змушує кредитну установу зарезервувати ці ж 30 млн грн на рахунку і не використовувати. Це - захист для тих, хто тримає свої вклади у банку, яким скористався проблемний позичальник", - пояснив нардеп.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%