Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

ФОП ремонтує і проводить техобслуговування орендованого автомобіля: що з ПДВ

Четвер, 17 травня 2018 12:29

Як пише buh.ligazakon під час придбання ПММ, запчастин і при здійсненні ремонту і технічного обслуговування орендованих транспортних засобів орендар (платник ПДВ) має право на податковий кредит без подальшого нарахування податкових зобов'язань при дотриманні двох умов:

• якщо він використовує цей автомобіль в своїй господарській діяльності в оподатковуваних операціях;

• якщо в договорі оренди обов'язок по технічному обслуговуванню і ремонту орендованого майна, а також забезпечення такого майна ПММ не покладено на орендодавця.

Підставою для віднесення сум до податкового кредиту платника ПДВ буде отримана від продавця ПММ, запасних частин і / або постачальника послуг з технічного обслуговування або ремонту податкова накладна, зареєстрована в ЄРПН.

Таким чином, суми ПДВ, сплачені (нараховані) платником податку у зв'язку з придбанням ПММ, запасних частин і при здійсненні технічного обслуговування або ремонту орендованих транспортних засобів, що використовуються в господарській діяльності, включаються до складу податкового кредиту за умови підтвердження зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними. При цьому суму ПДВ орендар включає до складу податкового кредиту на дату першої події в операції відповідно до п. 198.2, п. 198.3, п. 198.6 ПКУ.

Якщо вартість товарів / послуг для проведення технічного обслуговування або ремонту орендованих транспортних засобів включається до складу витрат і, відповідно, до вартості товарів / послуг, операції, з постачання яких є об'єктом оподаткування і пов'язані з отриманням доходів, такі товари / послуги визнаються призначаються для використання / використані в господарській діяльності, і додаткове нарахування податкових зобов'язань за правилами, встановленими п. 198.5 ПКУ не провадиться.

При цьому суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв'язку зі здійсненням операцій з придбання ПММ для ведення господарської діяльності ФОП - платник ПДВ має право віднести до складу податкового кредиту в межах норм витрат палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті, затверджених наказом Мінтрансу України від 10.02 .1998 року № 43. Витрати палива понад таких норм вважаються використанням палива в негосподарської діяльності підприємства.

Суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв'язку зі здійсненням технічного обслуговування і ремонту транспортного засобу для ведення господарської діяльності ФОП - платник ПДВ має право віднести до складу податкового кредиту в межах відповідності з Положенням про технічне обслуговування та ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, затвердженого наказом Мінтрансу України від 30.03.1998 року № 102 (далі - Положення № 102), і документації заводу-виготовлювача. Витрати на придбання запасних частин для орендованого транспортного засобу, витрати на оплату послуг з ремонту і технічного обслуговування, які не визначені Положенням № 102 і документацією заводу-виробника транспортного засобу з метою обкладення ПДВ вважаються неоподатковуваними операціями та / або операціями за межами господарської діяльності платника податків .

У разі, коли орендований транспортний засіб, для якого придбано ПММ, запасні частини та / або виконано технічне обслуговування або ремонт, використовується орендарем одночасно в оподатковуваних операціях та операціях, які не обкладаються ПДВ, орендар відповідно до п. 199.1 ПКУ зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ, і скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду та зареєструвати зведену податкову накладну в ЄРПН на загальну суму сплаченого (нарахованого) податку при їх придбанні або виготовленні, яка відповідає частці використання таких товарів / послуг, необоротних активів в неоподатковуваних операціях.

ІНК ГУ ДФС в Харківській області від 10.05.2018 року № 2065 / ІПК / 20-40-13-11-11.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%