Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Як узаконити самовільне будівництво: Мінрегіон прописав нову процедуру

П'ятниця, 10 серпня 2018 09:10

Амністія нелегальних будинків збільшить збори податків в бюджет.

Українські чиновники нарешті визначилися, як в країні буде працювати легалізація самобудів - за продовження терміну амністії Верховна Рада проголосувала ще в березні, однак детальний порядок її проведення Мінрегіон оприлюднив тільки зараз. Документ зобов'язує органи державного архітектурно-будівельного контролю прийняти в експлуатацію житлові будинки і господарські будівлі, які були зведені без дозволу, пише ubr.

Скористатися акцією зможуть ті громадяни, чиї житлові будинки, дачні будівлі, включаючи господарські, були зведені в період з 5 серпня 1992 по 9 квітня 2015 року та мають загальну площу не більше 300 кв. м. Під амністію також потрапляють і сельхозпостройкі без обмеження площі, але зведені до 12 березня 2011 року. Причому право на амністію не обмежена часовими рамками - легалізувати незаконні будови можна буде коли-завгодно.

За логікою чиновників, процедура амністії повинна була вийти максимально простий. На ділі ж вона складається з 5 етапів:

- Проведення технічного обстеження незареєстрованої споруди.

- Подача в орган державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК) пакета документів:

- заяви про прийняття об'єкта в експлуатацію;

- декларації про його готовність до експлуатації;

- звіту про проведення технічного обстеження;

- копії документа, що підтверджує право власності на земельну ділянку;

- копії технічного паспорта.

- Отримання протягом 10 днів дозволу ДАБК на узаконення об'єкта

- Присвоєння поштової адреси на самобуд в місцевих органах влади.

- Реєстрація майнових прав на будинок у держреєстратора;

Ціна запитання

Директор департаменту нормативно-правового забезпечення ДАБІ Сергій Шевченко пояснив UBR.ua, що закон не передбачає ніяких платежів на користь держорганів в рамках процедури легалізації. Але справа в тому, що в процесі беруть участь не тільки чиновники.

Як випливає з проекту наказу Мінрегіону, технічне обстеження проводиться суб'єктом господарювання або ФОП, який має в своєму складі виконавців з кваліфікаційним сертифікатом.

«Компанії, які будуть проводити технічне обстеження і готувати звіт, це, як правило, колишні БТІ. Але не обов'язково, це можуть бути і приватні організації, сертифіковані Мінрегіоном. Ніхто не примушує йти до когось одного. В країні таких організацій сотні, може бути, тисячі », - пояснив UBR.ua Шевченко.

Але незважаючи на конкуренцію, ціна такої послуги відверто кусається. За документи, без яких ніяк не обійтися, доведеться заплатити від 1000-1500 до 10-15 тис. Гривень в залежності від площі самобуду.

Якщо ж власник нелегального житла не хоче заповнювати інші папери сам, а потім носити їх по кабінетах чиновників, приватники готові надати послугу «під ключ». Ось тільки коштувати вона буде вже близько $ 2-2,5 тиc.

Амністія стосується не всіх

Важливо розуміти, що правом безкоштовного легалізації мають тільки власники земельних ділянок, на яких зведений будинок. Власники неприватизованих або оформлених не до кінця наділів скористатися послабленням не зможуть. Немає ніяких поблажок і для багатоквартирних будинків.

 «Це стосується тільки приватних будинків, але не багатоквартирних. Тоді як найбільш гостро проблема стоїть по квартирами. Плюс, за багатьма самобудам не вирішено питання володіння землею. Так що на ділі цей закон полегшить життя лише 2% від усіх самобудів », - розповів UBR.ua голова правління Спілки консультантів з нерухомості Іван Кудояр.

Набагато простіше з часовими рамками. Закон встановлює жорсткий діапазон дат - тільки власники побудованих в цей період будівель можуть розраховувати на прихильність чиновників. Однак на практиці визначити дату закінчення робіт неможливо, визнають вони. А тому скористатися амністією зможуть майже всі українці.

«Термін зведення споруди визначається зі слів її власника на підставі інструкції - наказу Мінрегіону №127», - підтвердили в ДАБІ.

Ніяких інших способів визначити дату появи будинку немає. Тобто формально, привласнити потрібну дату можна навіть  щойно зведеному будинку.

«Визначення терміну будівлі не входить в компетенцію інженера технічного обстеження. Він просто записує дані, які диктує йому замовник і все. Його завдання - вимір. Він статист, не більше », - прокоментував UBR.ua архітектор Архітектурного бюро« Аспект »Тарас Годованець.

Штрафів не буде

У Держархбудінспекції UBR.ua пояснили, що накладати штрафи за незаконні будівлі не будуть, хоча формально нове положення штрафувати не забороняє. За словами Сергія Шевченка, штраф може бути накладений тільки після того, як за чиєюсь скарзі на об'єкт виїхали представники органів архітектурно-будівельного контролю, перевірили об'єкт і встановили його незаконність. Однак якщо власник вже подав заявку на оформлення самобуду, то штраф не накладається. Добровільне звернення до органів ДАБК також не спричинить ніяких санкцій до власника.

Особливістю нового порядку є той факт, що амністія не має «терміну придатності». Пройти процедуру можна в будь-який час. Тобто прямої мотивації робити це у власників незаконних споруд прямо зараз, звичайно, немає. Легалізувати самобуд доведеться тільки в разі здійснення будь-яких нотаріальних дій - продаж, дарування і т.д. Експерти називають причини такої лояльності законодавців.

«У цьому процесі є корупційна складова. А на схемах наживається дуже багато фірм-прокладок, які надають різні послуги. Простій людині дуже важко самостійно узаконити самобуд. Це заплутана і складна схема », - розповів UBR.ua Тарас Годованець.

Експерт зазначив, що куди простіше подати заявку на будівництво ще до початку будівництва, щоб потім уникнути процедури її легалізації та пов'язаних з цим витрат. Є і ще одна причина зробити амністію безстрокової - фіскальна.

«У нас слабка наповнюваність Єдиного реєстру майнових прав. Тому держава намагається підштовхнути людей до того, щоб вони реєстрували свою нерухомість. Держава хоче брати податки за нерухомість. Але поки в реєстрі немає будинків-самобудів, збирати їх не з кого », - розповів Іван Кудояр.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%