Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

To top
NBU Rate
 

Фахівці ознайомилися з новаціями в бухгалтерському обліку та внутрішньому контролі

Ольга Марчук
економічний оглядач

№10(33)(2014)

На початку жовтня бухгалтери й аудитори мали можливість підвищити свій професійний рівень на семінарах «Модернізація бухгалтерського обліку в державному секторі: План рахунків» і «Методологічні та практичні засади організації внутрішнього контролю: принципи побудови внутрішнього контролю та сутність його елементів», які відбулися в Національній академії управління. Організаторами заходу виступили Державна навчально-наукова установа «Академія фінансового управління» спільно з ВНЗ «Національна академія управління».

10-33-56-1

Відкриваючи семінар, присвячений модернізації бухгалтерського обліку, член-кореспондент НАНУ, доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, президент Державної навчально-наукової установи «Академія фінансового управління» Міністерства фінансів України Тетяна Єфименко наголосила, що нині фінансовий сектор зростає більш високими темпами, ніж реальний сектор економіки, а світова фінансова архітектура будується таким чином, щоб наднаціональні важелі були ефективнішими. Про це свідчить наявність міжнародних стандартів бухгалтерського обліку та фінансової звітності. Також вона висловила сподівання, що нормотворчі інституції та науковці отримають від практиків зауваження та пропозиції, які в оперативному режимі будуть включені до програми діяльності уряду, внесені у відповідні законодавчі й нормативні акти.

Особливу увагу керівник наукової установи звернула на те, що триває робота над обговоренням Програми розвитку України «Стратегія реформ-2020», запропонованої Президентом Петром Порошенком. Саме за допомогою пропозицій фахівців розділи програми, які стосуються удосконалення системи державних фінансів, можуть бути поліпшені відповідно до правил ЄС. «Ми працюємо над законодавством, над стратегічними, нормативними документами і правилами, які регулюють майбутні зміни в управлінні державними фінансами, в системі бухгалтерського обліку та фінансової звітності в державному секторі. І для нас важливо тримати зв’язок з практиками для посилення ефективності реформування», – підкреслила Тетяна Єфименко.

Цю позицію підтримала доктор економічних наук, професор, заступник директора Науково-дослідного фінансового інституту Академії фінансового управління Людмила Ловінська. Вона повідомила, що у сфері модернізації бухгалтерського обліку відбуваються знакові події, а за оцінкою міжнародних експертів саме тут реформи є найбільш успішними в Україні. Стратегія модернізації бухгалтерського обліку в державному секторі також успішно виконується. Нині розроблено Національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку, затверджено План рахунків бух­галтерського обліку, який факти­ч­но базується на концептуальних положеннях Національних стандартів, що відповідають міжнародним стандартам.

Людмила Ловінська повідомила, що, згідно зі Стратегією модернізації, потрібно розпочати роботу за новими правилами з 1 січня 2015 року, а міністерство фінансів, яке здійснює державне регулювання бухгалтерського обліку, прагне створити інституційні умови, необхідні для того, щоб система запрацювала. Фахівці Академії фінансового управління розробили пакет методичних рекомендацій до Національних стандартів, завершують роботу над методичними рекомендаціями з перенесення залишків із рахунків чинного на сьогодні плану до рахунків нового плану. Однак обговорюється питання щодо відтермінування введення в дію Плану рахунків та запровадження наступного року лише тих стандартів, які можуть працювати в умовах старого Плану рахунків.

Про перехід на новий План рахунків як невід’ємну складову стратегії модернізації бухгалтерського обліку в державному секторі та впровадження організаційних змін у системі управління державними фінансами в Україні розповіла кандидат економічних наук, начальник управління методології з обслуговування бюджетів, бухгалтерського обліку та звітності Державної казначейської служби України Наталія Сушко. Із загальними положеннями щодо призначення та порядку ведення рахунків бухгалтерського обліку в умовах переходу на новий План рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі ознайомила заступник голови Державної судової адміністрації України Людмила Гізатуліна.

Начальник відділу бухгалтерського обліку та звітності Державного агентства водних ресурсів України Людмила Гапоненко розкрила тему формування облікової політики суб’єкта державного сектора та проведення в бюджетних установах підготовчих заходів щодо запровадження НП(С)БОДС і переходу на новий План рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі.

Кандидат економічних наук, доцент, завідувач відділу державного фінансового контролю Академії фінансового управління Ірина Чумакова говорила про реформування внутрішнього контролю як невід’ємної складової впровадження організаційних змін при переході на новий План рахунків бухгалтерського обліку суб’єктами державного сектора.

На семінарі, де розглядалися методологічні та практичні засади організації внутрішнього конт­ролю, Тетяна Єфименко звернула увагу на те, що метою розвитку системи державного внутрішнього контролю є забезпечення якісного ефективного управління ресурсами держави з дотриманням принципів економічності, ефективності, результативності та прозорості. Вона охарактеризувала законодавство у сфері розвитку системи державного внутрішнього конт­ролю та ознайомила присутніх з європейськими підходами побудови цієї системи в Україні, а серед проблем запровадження функції внутрішнього аудиту виділила властиву прийнятим у цій сфері стандартам загальність, яка не дає можливості деталізувати порядок і способи виконання внутрішніми аудиторами законодавчих норм, та гостру нестачу кваліфікованих кадрів у цій сфері. Водночас керівник наукової установи наголосила, що Академія фінансового управління готова напрацювати шляхи розв’язання зазначених проблем.

Начальник управління гармонізації державного внутрішнього фінансового контролю Державної фінансової інспекції України Сергій Чорнуцький поінформував про реформування внутрішнього контролю як невід’ємну складову провадження організаційних змін у системі управління державними фінансами в Україні. Він обґрунтував необхідність кроків із реформування державного внутрішнього фінансового контролю як одного з пріоритетів співробітництва, передбаченого Угодою про асоціацію України з ЄС, і повідомив про урядові рішення здійснювати розвиток державного внутрішнього фінансового контролю у два етапи, детально охарактеризувавши кожен з них.

Кандидат економічних наук, доцент, заслужений економіст України, експерт із питань фінансового контролю Олена Чечуліна розкрила тему основних напрямів державного регулювання та їх реалізації у сфері внутрішнього аудиту. Начальник відділу внутрішнього фінансового контролю та аудиту Міністерства фінансів України Володимир Король зупинився на питаннях організації внутрішнього контролю в бюджетній установі за окремими елементами.

Ірина Чумакова охарактеризувала міжнародні стандарти й організацію в установах сектора державного управління у сфері внутрішнього контролю та аудиту. Вона детально зупинилася на діяльності основних організацій, які розробляють міжнародні стандарти в зазначеній сфері. Зокрема, йшлося про моделі міжнародних стандартів, підходи до формування нормативно-правового та методологічного забезпечення функціонування внутрішнього контролю в державному секторі низки європейських країн.

У заключному слові ректор Національної академії управління, доктор економічних наук, професор Сергій Єрохін звернув увагу на те, що очолюваний ним навчальний заклад має добрі традиції співпраці з Академією фінансового управління, у тому числі в проведенні навчальних семінарів. Завдяки таким заходам, за його словами, більше ніж тисяча фахівців мали змогу підвищити свій професійний рівень. Він запевнив, що ця практика продовжуватиметься й надалі.


Add comment


Security code
Refresh

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%