Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

To top
NBU Rate
 

Верховна Рада-VIII: переформатування коаліції, гучний арешт і небажання розлучатися з недоторканністю

Ольга Марчук
економічний оглядач

№9-10(44-45)(2015)

Перший пленарний день вересня у народних обранців виявився зіпсованим.

О 9:21 до столичного МВС надійшло повідомлення про мінування приміщення парламенту. Після ретельного огляду правоохоронці не виявили вибухівки, і третя сесія восьмого скликання розпочала роботу.

Наближення дати місцевих виборів привнесло інтригуючі нотки в роботу коаліції. Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко оголосив, що фракція виходить із парламентської коаліції й переходить в опозицію. За його словами, таке рішення було прийняте у зв’язку з подіями під Верховною Радою 31 серпня. На його переконання, під час голосування за законопроект про внесення змін до Конституції в частині децентралізації в першому читанні коаліціянти об’єдналися з «Опозиційним блоком», а також із «представниками олігархічних груп». Після цього одразу пригадалися палкі запевнення нардепа в тому, що його фракція ніколи не піде на такий крок. «Ми разом у коаліції приймаємо необхідні для країни закони – раз. Друге. Вихід з коаліції – це фактично шлях до дострокових парламентських виборів, у результаті яких до влади може повернутися банда Януковича. Тому добровільно ми самі з коаліції не вийдемо, навіть якщо нас звідти вперед ногами виноситимуть», – казав він в одному з інтерв’ю.

9-10-44-45-36-1

На другий день депутати ухвалили Закон про ратифікацію договору між урядом України та урядом Японії про надання кредиту для реалізації проекту модернізації Бортницької станції очистки стічних вод. Цього ж дня Рада коаліції зібралася на нараду. Серед обговорюваних питань – коаліційна угода та переформатування коаліції. Напередодні віце-спікер парламенту Оксана Сироїд зазначала, що народні депутати мають обговорити питання щодо необхідності перепідписання коаліційної угоди.

Наступний день був більш продуктивним. Ухвалили внесення змін до законів «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» (щодо безоплатної передачі окремо визначеного майна), «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», Сімейного кодексу України щодо врахування відомостей про соціальний супровід сім’ї (особи) при захисті в судовому порядку сімейних прав та інте­ресів; доповнен­ня до Закону України «Про судовий збір» щодо звільнення від сплати судового збору учасників антитеро­ристичної операції та членів сімей загиблих.

Знаковим стало ухвалення закону, який стосується забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики у сфері телебачення і радіомовлення.

Документ зобов’язує ЗМІ розкривати інформацію про всю структуру власності та кінцевих вигодонабувачів. Прийняли й Закон України «Про електронну комерцію», яким систематизується спільне законодавство України у сфері електронної комерції та забезпечення правового порядку дистанційного укладення і виконання правочинів із застосуванням електронних інформаційно-комунікаційних засобів і технологій.

На традиційній Годині запитань до уряду в п’ятницю віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко поінформував про проведення реформи з децентралізації влади, виконання прийнятих законів «Про добровільне об’єднання громад» і «Про співпрацю між територіальними громадами», а міністр освіти і науки Сергій Квіт говорив про відновлення роботи Українського центру оцінювання освіти та його фінансування, наміри щодо оптимізації малобюджетних навчальних закладів, матеріально-технічного забезпечення та підготовки кадрів закладів професійно-технічної освіти тощо.

Потім депутати ухвалили Закон про організацію проведення перших виборів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, а Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк закликав проголосувати за підвищення соціальних стандартів на наступному пленарному тижні. За його словами, уряд 21 серпня надіслав до парламенту перелік із 70 першочергових законопроектів, які необхідно прийняти для продовження реформ у секторі економіки, а також щодо лібералізації візового режиму з ЄС. Деякі з них треба проголосувати до кінця року.

Наступний пленарний тиждень народні обранці розпочали із затвердження порядку денного 3-ї сесії та задовольнили заяву Валентина Зайчука з проханням звільнити його із займаної посади керівника Апарату Верховної Ради за власним бажанням. Далі ухвалили низку законопроектів, серед яких Закон про приведення у відповідність до міжнародних стандартів державних закупівель та вжиття заходів з подолання корупції, а тоді повернулися до розгляду кадрових питань. Головуючий повідомив про те, що до Верховної Ради надійшла заява віце-прем’єр-міністра України Валерія Вощевського про відставку. Той пояснив причину своєї відставки виходом фракції Радикальної партії з парламентської коаліції. Голосували тричі, проте щоразу голосів для відставки не вистачало.

Середина поточного пленарного тижня принесла поповнення в лави депутатів фракції БПП. Присягу склали Григорій Шверк та Владислав Севрюков, які прийшли до Верховної Ради за списками БПП. Після цього депутати розглянули пакет урядових законопроектів щодо реструктуризації боргу України та підвищення соціальних стандартів. Ухвалили зміни до Закону «Про Державний бюджет України на 2015 рік» (щодо підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати)», а також три закони, необхідні для завершення процедури реструктуризації та списання частини держборгу України. Це, зокрема, зміни до Бюджетного кодексу України щодо реструктуризації державного та гарантованого державою боргу та його часткового списання, до Закону «Про цінні папери та фондовий ринок» та до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування під час реструктуризації державного і гарантованого державою боргу та його часткового списання. Окрім цього, народні депутати 309 голосами ухвалили постанову щодо забезпечення фінансової стабілізації в рамках виконання програми МВФ «Механізм розширеного фінансування».

Обранці ще раз розглянули проект постанови про відставку віце-прем’єр-міністра України Валерія Вощевського. Цього разу його прохання задовольнили. Водночас не підтримали заяву Олександра Квіташвілі про звільнення з посади міністра охорони здоров’я за власним бажанням. Чотири голосування були безрезультатними. Низку кадрових рішень продовжила постанова, якою народні депутати визначи­­ли 7 представників Верховної Ради до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі. Рада також делегувала свого представника у конкурсну комісію, яка обере керівництво новостворюваного Антикорупційного агентства.

А ще – дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності та арешт народного депутата Ігоря Мосійчука. Це сталося після того, як Генеральний прокурор Віктор Шокін продемонстрував оперативне відео, зроблене прихованою камерою, на якому Мосійчук нібито вимагає хабарі. Після цього голова парламенту поставив на голосування включення до порядку денного постанови про арешт і притягнення до кримінальної відповідальності згаданого парламентарія. Після голосування представники Радикальної партії намагалися заблокувати трибуну, а народні депутати БПП прагнули їм завадити. Володимир Гройсман терміново достроково закрив засідання через бійку.

Ігор Мосійчук заявив, що відео, продемонстроване в парламенті Генпрокурором, було сфабриковане та змонтоване, а Олег Ляшко сказав, що не покриватиме депутата своєї фракції, якщо той справді вчинив злочин, а також обурився, що недоторканність з Мосійчука була знята з грубими порушеннями Регламенту, оскільки питання мало обговорюватися Регламентним комітетом, що ні йому, ні Мосійчуку не дали слова. Одразу після цього стало відомо, що голова парламенту підписав постанову, яка дозволяє притягнути до відповідальності та ареш­тувати депутата. Будівлю Ради оточили приблизно 100 співробітників СБУ, які згодом вивели арештанта з приміщення Ради.

На початку п’ятничного засідання на Годині запитань до уряду був присутній міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус. Темою виступу урядовця стала реформа державних підприємств. Він наголосив, що потрібно скорочувати кількість державних підприємств. Міністр звернувся до народних депутатів з проханням розглянути законопроекти, які створять умови для прозорої приватизації.

Міністр соціальної політики Павло Розенко розповів про підвищення соціальних стандартів. Він повідомив, що після рішення Верховної Ради буде збільшено понад 80 видів соціальної допомоги: виплат, компенсацій, стипендій тощо. Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин поінформував про підготовку до опалювального сезону. Депутати потім послухали звіти ТСК з питань розслідування обставин конфлікту в Закарпатській області та робочої групи з розгляду питання обґрунтованості підвищення цін/тарифів на енергоносії та комунальні послуги і розійшлися до жовтня.

Перше засідання жовтня почалося на оптимістичній ноті. Володимир Гройсман закликав нардепів до ефективної роботи та забезпечення максимальної явки. У порядку денному обранців чекала низка важливих законодавчих актів. Взялися до роботи з ентузіазмом – ухвалили рішення щодо зменшення до 6 місяців строку військової служби за контрактом, законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо проходження військової служби у Збройних Силах України іноземцями та особами без громадянства», направили на до­опрацювання проект щодо вдосконалення забезпечення діяльності органів військової прокуратури, зокрема розширення повноважень головного військового прокурора, відхилили урядовий законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо створення передумов для нової моделі ринку природного газу в Україні.

Проте наступного дня енту­зіазм помітно спав і Рада ухвалила лише два рішення, які стосуються ратифікації. Це закони «Про приєднання України до Міжнародного центру вивчення питань збереження та відновлення культурних цінностей» і «Про прий­няття поправок до статей 25 і 26 Конвенції про охорону та використання транскордонних водотоків та міжнародних озер». Для ухвалення інших рішень у сесійній залі не набиралося необхідних голосів.

Важливим став розгляд пакета законопроектів щодо лібералізації візового режиму з Європейським Союзом, який відбувся в середні тижня. Депутати підтримали за основу законопроекти «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо окремих питань накладення арешту на майно з метою усунення корупційних ризиків при його застосуванні», у першому читанні – законопроект «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» та відправили на доопрацювання профільному комітету проект про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо забезпечення функціонування зазначеного Нацагентства. На вечірньому засіданні після кількох спроб ухвалили у першому читанні законопроект про трудову міграцію.

У цей день, однак, не були поставлені на розгляд два ключові законопроекти, необхідні для візової лібералізації з Євросоюзом, – щодо недоторканності суддів та народних депутатів, а також щодо заборони дискримінації при працевлаштуванні. У підсумку було ухвалено 7 проектів з «безвізового пакету». Чотири з них – лише в першому читанні.

Останній пленарний день напередодні виборів до місцевих рад був вкрай неефективним На Годині запитань до уряду відповіді народним обранцям давали міністр інфраструктури Андрій Пивоварський, міністр освіти і науки Сергій Квіт та міністр соціальної політики Павло Розенко. Далі Рада відмовилася проголосувати за заборону перевірок ЗМІ перед місцевими виборами. Обранці тричі під час сигнального голосування не змогли підтримати відповідну постанову. Голова Комітету з питань свободи слова Вікторія Сюмар наголосила, що подібні рішення ухвалювали всі попередні скликання Верховної Ради і тільки це скликання не змог­ло ухвалити. Окрім цього, парламентарії навіть не приступили до розгляду вкрай необхідного законопроекту про систему іномовлення України.

Володимир Гройсман під час дискусій у сесійній залі зазначив, що в нього «немає повноважень прямого впливу на народного депутата або на його бажання чи небажання брати участь у засіданні Верховної Ради або засіданні комітетів». Водночас спікер заявив, що з цим миритися не збирається. Під кінець засідання у сесійній залі було всього 8 депутатів, тому віце-спікер Оксана Сироїд достроково його закрила.


Add comment


Security code
Refresh

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%