Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

To top
NBU Rate
 

Не боятися змін і триматися разом

Ольга Марчук
економічний оглядач

№9-10(44-45)(2015)

Перший професійний форум аудиторів «Європейське майбутнє ринку аудиторських послуг» відбувся 15 жовтня 2015 року в Києві. Ініціатором заходу виступила Міжнародна громадська організація «Рада незалежних бухгалтерів та аудиторів», організаторами – Міністерство фінансів України спільно з представництвом Світового банку за підтримки Торгово-промислової палати України. Генеральним галузевим партнером став журнал «Незалежний аудитор».

9-10-44-45-48-1

Заступник Міністра фінансів України Олена Макеєва у вітальному слові нагадала, що розпочинала свій трудовий шлях як аудитор і вже тоді прагнула привнести найкращі європейські практики в український аудит. Проте, на її переконання, нині варто говорити не про те, як імплементувати в наше законодавство європейські директиви. «Це справді наш обов’язок, який ми взяли на себе в рамках Асоціації з ЄС. Набагато важливіше говорити про те, яким чином розвиватиметься професія, адже в європейських країнах аудит обов’язковий не лише для публічних компаній, а й для середнього бізнесу. Будь-який середній бізнесмен із повагою ставиться до свого споживача, клієнта і публікує свою фінансову звітність разом з аудиторським висновком. Мені би дуже хотілося, щоб і в нашу країну прийшла ця культура, щоб середній бізнес замовляв в аудиторів послуги і публікував свою звітність на знак того, що він відкритий. Ми повинні думати про те, якими ми будемо завтра, бо ті інвестиції, що вкладаємо сьогодні у професію, – це інвестиції в наше майбутнє», – додала заступник міністра. 

Олена Макеєва також підкреслила, що реформування ринку надасть дуже широкі перспективи розвитку професії, яка також повинна реформуватися. Нині Міністерство фінансів розробило новий законопроект, яким регламентується сфера аудиту відповідно до європейських вимог до професії, і від учасників форуму його організатори очікують конструктивної дискусії. «Нині важко, але треба рухатися вперед, бо ми будуємо разом наше майбутнє і зацікавлені в тому, щоб професія аудитора розвивалася», – резюмувала вона.

Старший спеціаліст із фінансового управління Центру реформ фінансової звітності Світового банку Наталія Мануїлова додала, що Світовий банк надає великого значення розвитку аудиту, і про це свідчить його нинішня участь у форумі як співорганізатора. «Аудит та бухгалтерський облік є одним із найважливіших напрямів зміни в країні. Команда банку вважає, що довіра до фінансової інформації і фінансових звітів у будь-якій країні є осново­положною базою для поліпшення інвестиційного бізнес-клімату в країні і залучення іноземних інвестицій. Ми переконані, що відкрита фінансова звітність веде до залучення інвесторів і, в кінцевому підсумку, до розвитку економіки», – підкреслила вона, закликавши представників професії уважніше придивитися, як працюють їхні колеги в ЄС.

Керівник відділу економічної співпраці, соціального та регіонального розвитку Представництва ЄС в Україні Хуана Мера Кабелло у своє­му виступі приділила увагу новим тенденціям розвитку аудиту в європейських країнах, принагідно зазначивши, що законопроект «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність», розроблений Міністерством фінансів України, відповідає вимогам ЄС, зокрема у положеннях, що стосуються суспільного нагляду над професією, незалежності, конфіденційності та захисту даних.

Старший експерт із бухгалтерського обліку та аудиту проекту «Технічна підтримка пріоритетних напрямів фінансового сектору» представництва Європейського Союзу в Україні Джон Хупер закликав присутніх до реформування галузі. «Європейську реформу в аудиті треба проводити не тому, що Україна взяла на себе певні зобов’язання в рамках асоціації з ЄС, а тому, що аудит важливий! Ніхто не любить змін, ніхто не хоче, щоб його перевіряли, але ми всі хочемо підвищити рівень довіри до національного аудиту з боку держави, клієнтів, інвесторів та населення. Без бажання українських аудиторів якісно змінювати професію ми не можемо очікувати такого реноме та поваги, яке є у професії в Європі», – констатував європейський чиновник.

З побажаннями плідної роботи до аудиторів звернувся заступник голови Національного банку України Владислав Рашкован. «Для нас у Національному банку дуже важливо, щоб аудит представив наявні ризики в комерційній організації. Ми хочемо, щоб клієнти навчилися краще користуватися результатом вашої роботи», – зазначив він і повідомив, що в планах НБУ оприлюднювати на своєму сайті інформацію про аудиторські перевірки банківських установ.

Про глибокі знання та репутацію аудиторів як найвищу цінність у професії говорила перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Юлія Коваль. «Інвестор прийде в Україну, але в тому випадку, коли тут не будуть «винаходити свій велосипед». Інструменти регулювання ринків, регулювання капіталу, у тому числі аудиторські звіти, повин­ні бути такими, з якими інвестори звикли працювати в усьому світі. Тому аудиторська діяльність і якість аудиту повинні відповідати очікуванням інвесторів», – зазначила перший заступник міністра, ще раз нагадавши, що незалежність, якість аудиту і цінності аудитора мають бути дуже високими, адже за результатами аудиту приймаються багатомільйонні рішення.

Вона торкнулася питань, що виникали в аудиторів після прийняття урядом постанови № 390 «Деякі питання проведення аудиту суб’єктів господарювання державного сектору економіки». Пояснюючи критерії відбору аудиторських фірм для проведення аудиту фінансової звітності в державному секторі економіки, Юлія Коваль зауважила, що таку важливу справу не можна довіряти будь-кому, тим паче, що «іноді ми отримували дуже контраверсійні висновки аудиторів про діяльність великих підприємств». Тому якість аудиту в цьому випадку є вкрай важливою для прий­няття управлінських рішень стосовно стратегії розвитку цих підприємств. Урядовець схвально відгукнулася про законопроект, підготовлений Мінфіном, і закликала аудиторію до діалогу, щоб «реформа, запропонована Міністерством фінансів, стала консенсусом як держави, так і учасників ринку».

Робота форуму була розділена на три секції. Першу з них – «Допуск до аудиторської професії» – відкрив начальник управління методології бухгалтерського обліку Департаменту податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку Мінфіну Олег Канцуров. Він презентував новації, закладені в основу законо­проекту «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність», підготовленого Міністерством фінансів. Олег Канцуров висловив занепокоєння, що намітилася тенденція до зменшення кількості фірм та суб’єктів аудиторської діяльності, оскільки це свідчить про згортання професії. Саме тому, на його думку, потрібно провести реформу, щоб підвищити престиж аудиторської професії.

Про вимоги до професійної діяльності та атестацію аудиторів говорив керівник Департаменту технічного контролю Baker Tilly Ukraine Олександр Суворов. Він, зокрема, охарактеризував вимоги, які висуває перед Україною 56-а Директива Європейського Союзу стосовно обов’язкового аудиту та 537-й Регламент ЄС щодо обов’язкового аудиту суб’єктів суспільного значення. Партнер PwC Україна у відділі аудиту Людмила Пахуча наголосила на необхідності постійного підвищення професійного рівня аудитора, оскільки «роботодавці хочуть, щоб у них працювали люди майбутнього».

Керівник Департаменту технічного контролю Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Катерина Рафальська зупинилася на веденні Реєстру суб’єктів аудиторської діяльності, зокрема на пропонованих змінах відповідно до проекту закону, підготовленого Мінфіном. Вона звернула увагу на те, що планується вести єдиний реєстр аудиторських фірм та аудиторів, але він матиме чотири розділи і реєстрація у ньому, на відміну від нинішніх правил, буде безкоштовною.

Другу секцію – «Суспільний нагляд» – відкрив радник з питань стратегії та політики Управління фінансовими ринками Нідерландів (AFM) Хасан Oтакла, який розповів про організацію суспільного нагляду за аудиторською діяльністю, зокрема у його країні. Про склад Ради з нагляду та порядок її функціонування говорила старший спеціаліст із фінансового управління Центру реформ фінансової звітності Світового банку Наталія Мануїлова, а президент Всеукраїнської професійної громадської організації «Спілка аудиторів України», член Аудиторської палати України Наталія Гаєвська окреслила аспекти професійної відповідальності суб’єктів аудиторської діяльності. Вона не оминула увагою факт з’їзду аудиторів, який відбувся двома днями раніше. З трибуни форуму Наталія Гаєвська заявила про занепокоєння аудиторів щодо законопроекту, підготовленого Мінфіном, і поскаржилася, що документ «був підготовлений кулуарно», а при його підготовці «не вислухали професіоналів».

Європейські моделі суспільного нагляду за аудиторською діяльністю представив присутнім старший експерт із бухгалтерського обліку та аудиту проекту «Технічна підтримка пріоритетних напрямів фінансового сектору» представниц­тва Європейського Союзу в Україні Джон Хупер.

На засіданні третьої секції учасники форуму обговорювали питання контролю якості роботи аудиту. З нюансами організації внут­рішнього контролю якості ознайомив партнер, керівник департаменту аудиту компанії Deloitte в Україні Сергій Кулик. Про ключові функції зовнішнього контролю якості говорив представник компанії EY Володимир Дабіжа.

Олена Макеєва висвітлила питання формування та функціонування окремої інспекції з якості. Вона наголосила, що багато аудиторів бояться змін, припускаючи, що вони можуть нашкодити їхньому бізнесу. У своїй доповіді заступник міністра поставила за мету розвія­ти такі сумніви і розповісти про новації, закладені у законо­проекті. Особливу увагу при цьому вона звернула на положення документа про єдиний реєстр, що пропонують вести саме інспекції з якості, яка буде неприбутковою організацією і незалежною від суб’єктів аудиторської діяльності.

Тему контролю якості для аудиторів продовжила Наталія Мануїлова, яка зробила акцент на регулюванні професії через суспільний нагляд. Про європейські тенденції на ринку аудиторських послуг та пошук збалансованого регулювання говорила керівник комітету Федерації професійних бухгалтерів та аудиторів з питань професійної освіти Світлана Зубілевич. Виконавчий директор Української асоціації сертифікованих бухгалтерів та аудиторів Любов Білязе розкрила тему ролі професійних організацій у розбудові професії аудитора.

На завершення форуму відбулася панельна дискусія з представниками та регуляторами ринку – «Принципи професійного самоврядування аудиторів», модератором якої виступила Наталія Мануїлова. У ній взяв участь голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв, який наголосив на безповоротному втіленні європейських норм стандартів в усіх сферах. Представники професії мали змогу обговорити проблемні питання щодо якості роботи аудиторів, їх ролі у суспільстві, професійної відповідальності суб’єктів аудиторської діяльності, розширенні ринку аудиторських послуг, саморегуляції Аудиторської палати України.

Олена Макеєва подякувала представництву Світового банку, Єврокомісії за підтримку Міністерства фінансів у підготовці законопроекту. «Вперше ми об’єдналися разом у тематиці аудиту. Ми зрозуміли, що тут кожен повинен поступитися власними амбіціями, щоб провести реформу, яка надасть подальший розвиток аудиторській професії. Переконана, що чим складніше буде сьогодні, тим легше буде завтра. Від нас залежить наше майбутнє. Давайте не боятися змін, триматися разом, підтримувати один одного і рухатися далі», – підсумувала заступник міністра фінансів.


Add comment


Security code
Refresh

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%