Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

To top
NBU Rate
 

Верховна Рада-VIII: пакет для безвізового режиму і бюджетна ніч на католицьке Різдво

Ольга Марчук
економічний оглядач

№11-12(46-47)(2015)

Народні обранці у листопаді працювали у сесійній залі впродовж трьох тижнів, що стало рекордом 2015 року. Потрібно було терміново ухвалити низку законів, необхідних для безвізового режиму. Але, щоб не порушувати традиції українського парламентаризму, депутати вперемішку з роботою блокували трибуну, сварилися, билися і мітингували.

11-12-46-47-38-1

Листопадові засідання розпочалися на тлі мітингів під стінами парламенту та неспокою в сесійній залі. Проте наступними днями пристрасті трохи вщухли і депутати нарешті приступили до розгляду законопроектів. Каменем спотикання став проект, який передбачає створення Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. Голова Верховної Ради чотири рази ставив на голосування повернення до його розгляду. Проте жодного разу пропозиція не набрала необхідної кількості голосів. Ніяк не могли прийняти поправки до Трудового кодексу про заборону дискримінації за будь-якою ознакою. Депутати двічі провалювали голосування за цей документ, хоча за кілька днів таки прийняли позитивне рішення. Щоправда, не одразу. Володимир Гройсман п’ять разів ставив на голосування цю поправку.

У процесі ухвалення законопроектів для безвізового режиму обранці сперечалися і радилися. Під час однієї з нарад у кабінеті спікера парламенту трапився інцидент між депутатами Андрієм Тетеруком та Олександрою Кужель. Кажуть, Кужель вдарила свого колегу сумкою, а той її пляшкою. Викликали слідчу оперативну групу поліції та швидку допомогу. Олександру Кужель госпіталізували.

Під час Години запитань до уряду міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що Україна станом на 12 листопада виконала 18 рекомендацій Європейської комісії для лібералізації візового режиму з ЄС. Він припустив, що отримати безвізовий режим ми зможемо через 2–3 місяці після відповідного рішення Європейської комісії. Міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус вчергове закликав депутатів не блокувати приватизацію державних підприємств.

Початок грудневих засідань парламенту ознаменувався виступом у сесійній залі віце-президента США Джозефа Байдена, який закликав владу України виконати вимоги Революції гідності та зробив наголос на корумпованості влади: «Я ніколи не розповідаю людям з інших країн, що вони повинні робити, але ви не можете назвати жодної демократії у світі, де процвітає ракова пухлина корупції». Після виступу американського гостя віце-спікер Андрій Парубій оголосив 30 хвилин перерви в роботі парламенту. Мабуть, щоб дати час народним обранцям обміркувати полум’яні слова й заклики американського гостя. Після цього нардепи в черговий раз не проголосували за законопроект про приватизацію державних підприємств, чим викликали обурення міністра економічного розвитку і торгівлі України Айвараса Абромавичуса. Він написав у Twitter: «Приватизацію провалили вже в 10-й раз!«Відродження» (Хомутинник) – 0 голосів, «Опоблок» – 0, Ляшко – 0. Дерибан продовжується!».

Через кілька днів у парламенті почастішали розмови про податкову реформу та ухвалення бюджету. Володимир Гройсман заявив, що після засідання Нацради реформ є всі підстави говорити, що збалансоване рішення щодо податкової реформи буде знайдено. Керівник фракції БПП Юрій Луценко з трибуни парламенту закликав народних депутатів опрацювати і затвердити Податковий кодекс та бюджет на наступний рік, а питання кадрових перестановок в уряді поки що відкласти.

Черговим суперечливим питанням став проект про призначення позачергових виборів міського голови Кривого Рогу. Напередодні фракція «Самопоміч» заявила, що не братиме участі в голосуванні за жодне рішення в сесійній залі ВР, поки не буде прийнято рішення щодо призначення нових виборів міського голови Кривого Рогу. Проте депутати так і не змогли ухвалити цей законопроект, хоча він декілька разів ставився на сигнальне голосування.

На традиційну п’ятничну Годину запитань до уряду до парламенту прибув увесь склад Кабінету Міністрів на чолі з Прем’єром. Тим часом під парламентом кілька сотень громадських активістів вимагали відставки Арсенія Яценюка. Одночасно з ними мітингували й представники профспілок, зокрема освітньої, вимагаючи серед іншого не приймати закон щодо передачі професійно-технічних закладів освіти до органів місцевого самоврядування.

Арсеній Яценюк у своїй промові назвав цілі уряду на наступний рік, закликав до кінця поточного року прийняти бюджет, податкову реформу і «все необхідне законодавство». Однак, схоже, депутати прислухалися більше до закликів вулиці, аніж до слів прем’єра. Нардеп від БПП Олег Барна пробіг через залу і почав виштовхувати Яценюка з трибуни. Барну, у свою чергу, почав штовхати депутат Андрій Іванчук. Буквально за кілька секунд зав’язалася бійка і лайка. Депутатів рознімали Гройсман та Парубій. Виступ Яценюка був перерваний.

Олег Барна згодом визнав, що вчинив не по-європейськи, але заявив, що вимагає відставки прем’єра, а Луценко висловив думку, що своїм вчинком його однопартієць «урятував Яценюка». «Насправді Барна сьогодні дозволив Прем’єр-міністру вийти зі складної ситуації з колосальним плюсом, хоча, м’яко кажучи, звіт був не відмінним, і лише Барна врятував Яценюка», – сказав керівник фракції БПП. До вечора стало відомо, що Барна вийшов зі складу фракції БПП і відтепер буде позафракційним.

Позачергове засідання парламенту, про яке депутати говорили раніше, таки відбулося 17 грудня. Депутатів скликали для розгляду в першому читанні проекту Закону «Про Державний бюджет України на 2016 рік». Презентував документ Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк у присутності повного складу уряду. Однак три години розмов не дали результату – депутати розійшлися, не прийнявши жодного рішення.

Наступний пленарний тиждень розпочався з блокування трибуни депутатами від «Самопомочі» та позафракційними, які таким чином прагнули привернути увагу до питання виборів у Кривому Розі. Володимир Гройсман закликав усіх керівників фракцій на нараду і оголосив перерву. Після поновлення роботи серед іншого депутати підтримали пропозицію спікера щодо розгляду 23 грудня питання про призначення повторних виборів мера Кривого Рогу. У визначений день парламентарі таки ухвалили вказаний закон, хоча цьому передував скандал із нардепом від «Самопомочі» Єгором Соболєвим, який посварився з охороною парламенту і погрожував принести гранату.

Останній день перед ухваленням бюджету позначився підвищеною активністю народних обранців. У сесійній залі зареєструвалися аж 343 народні депутати, на засідання завітали Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та члени уряду. Тим часом під стінами парламенту кількасот активістів під прапорами Аграрної партії та українськими стягами вимагали збереження спецрежиму ПДВ для сільгоспвиробників.
Хоча порядок денний того дня був більш ніж насиченим, депутати, щоправда з четвертої спроби, підтримали рішення працювати до його вичерпання та ухвалення держбюджету-2016. Далі внесли зміни до Закону про зовнішньоекономічну діяльність щодо надання уряду повноважень застосовувати адекватні заходи економічного характеру до держави-агресора та до Закону «Про Державний бюджет України на 2015 рік» щодо умов кредитування проекту «Реабілітація гідроелектростанцій», продовжили термін проведення третьої сесії Верховної Ради України до 1 лютого 2016 року (вона мала закінчитися 15 січня).

Всі чекали рішення профільного комітету щодо поправок до бюджету-2016. Депутат від БПП Ольга Червакова у Facebook обурилася, що «до 12-ї години дня профільний комітет ще приймає поправки до бюджету, а в другій половині дня – вже голосувати». «Очевидно, 700 сторінок нового тексту ніхто прочитати не встигне, отже, голосуватимемо за кота в мішку», – написала депутат. Її колега по фракції Віктор Пинзеник спрогнозував, що держбюджет-2016 прийняти цього дня нереально, оскільки уряд має врахувати подані пропозиції депутатів.

У ході голосування за законопроект про внесення змін до Податкового кодексу не вистачило необхідної кількості голосів і спікер оголосив перерву, під час якої відбулася нарада керівників фракцій і груп. Після перерви голосування виявилося результативнішим. Ухвалили проекти про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році з урахуванням правок, які були озвучені головою профільного комітету Ніною Южаніною.

Документом передбачено ставку податку на доходи фізичних осіб на рівні 18 % замість двох діючих ставок – 15 % та 20 %; ставку єдиного соціального внеску (ЄСВ) – 22 %. Окрім того, підвищується максимальна величина бази нарахування ЄСВ з 17 до 25 мінімальних місячних заробітних плат (близько 33,4 тис. грн). Спецрежим ПДВ для сільськогосподарських підприємств зберегли. У частині спрощеної системи оподаткування запропонували зменшити для платників III групи річний обсяг доходу з 20 млн грн до 5 млн грн зі збільшенням ставок з 2 % до 3 % для платників ПДВ і з 4 % до 5 % для неплатників ПДВ.

Підвищиться в 1,8 раза ставка єдиного податку для IV групи платників (сільгосппідприємств), при цьому буде скасовано на 2016 рік застосування коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки землі для визначення бази оподаткування для платників єдиного податку IV групи. Передбачається збільшення ставок акцизного податку на 2016 рік на алкогольні напої і пиво на 100 %, на тютюнові вироби – на 40 % (специфічна ставка) та на 3 відсоткові пункти (адвалорна), а також збільшення ставок акцизного податку на пальне на 13 %.

Квартири площею більше 300 кв. м і житлові будинки площею понад 500 кв. м обкладатимуться податком на нерухомість за фіксованою ставкою 25 тис. грн. Для будинків і квартир з меншою площею буде плаваюча ставка – 0–3 % від мінімальної зарплати, її розмір затверджуватимуть місцеві ради. За вказаною ставкою податок на нерухомість пропонується поширити на всі промислові та складські об’єкти. Змінюються критерії і в частині справляння транспортного податку. У 2016 році оподатковуватимуть легкові автомобілі класу «люкс» вартістю понад 1 млн грн, віком не старше 5 років, незалежно від об’єму двигуна.

На 22:00 24 грудня призначили закрите засідання уряду, де мали розглянути питання бюджету-2016. На цей самий час збирався профільний комітет. Перший заступник голови Верховної Ради Андрій Парубій оголосив, що розгляд проекту держбюджету-2016 у сесійній залі розпочнеться о 23.00. Однак на вказаний час робота ні Кабміну, ні Комітету ВР не була завершена. І все ж таки за годину до півночі в сесійній залі відновилася робота. Щоб не витрачати час даремно, парламентарі приступили до розгляду інших питань. Внесли зміни до чинного Закону «Про Національну гвардію України» щодо вдосконалення правових засад діяльності Нацгвардії, а також до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб з урахуванням пропозицій Президента щодо скасування норми про обов’язковість наявності реєстрації місця проживання переселенців при взятті їх на облік, розглянули низку інших законопроектів.

Ближче до другої години ночі оголосили півгодинну перерву. Чекали вердикту Комітету з питань бюджету. Коли ж процедуру було дотримано, Рада відновила роботу. Представляла головний фінансовий документ на наступний рік міністр фінансів Наталія Яресько. Вона зазначила, що доопрацьований проект передбачає дефіцит держбюджету на рівні 3,7% ВВП, що відповідає вимогам Міжнародного валютного фонду.

Зрештою, близько четвертої ночі депутати таки ухвалили доопрацьований законопроект «Про Державний бюджет України на 2016 рік». За відповідне рішення проголосувало 263 народних обранців. При цьому фракції Опозиційного блоку і «Батьківщини» не дали жодного голосу «за», а «Самопоміч» – лише один. Натомість дружно проголосували фракції Радикальної партії Олега Ляшка, «Партія Відродження», «Народний фронт» та «Воля народу». А ось серед представників Блоку Петра Порошенка знайшлися такі, які засумнівалися у правильності головного кошторису країни. «За» проголосувало 112 обранців, 3 були проти, 10 – утрималися, а 5 – не голосували. Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко розцінила таку розстановку політсил як нову коаліцію.

Документом передбачено доходи державного бюджету в розмірі 595,081 млрд грн та видатки у розмірі 667,733 млрд грн. При цьому доходи загального фонду Держбюджету – 562,728 млрд грн, а спеціального фонду – 32,353 млрд грн. Відповідно видатки загального фонду – 633,505 млрд грн, а видатки спецфонду – 34,228 млрд грн. Граничний обсяг дефіциту держбюджету передбачається на рівні 83,694 млрд грн, а державного боргу – на рівні 1,5 трлн грн. Таким чином, граничний обсяг державного боргу в наступному році збільшиться на 7,7 %. Бюджетом наступного року також передбачено надання держгарантій на суму 28,2 млрд грн. Зростання валового внутрішнього продукту прогнозується на рівні 2 % при інфляції 12 %, середньорічний курс гривні – 24,1 гривні за долар. Ціну на імпортний газ заклали у розмірі 225 доларів за тисячу кубометрів.

Згідно з документом, обсяг видатків, що спрямовується Пенсійному фонду України, зменшено на 27,4 млрд грн, що пов’язано, зокрема, зі збільшенням його доходів за рахунок збільшення надходжень Єдиного соціального внеску, та передбачено на рівні 144,9 млрд грн. Документом також передбачено збільшення видатків на оборону та безпеку в обсязі 10 млрд грн. Загалом видатки на оборону та безпеку складуть 113,6 млрд грн, що становить 5 % від ВВП.

Після ухвалення бюджету Арсеній Яценюк подякував нардепам за роботу, а Володимир Гройсман закрив пленарне засідання, після чого дав короткий брифінг, на якому наголосив на необхідності кадрових змін в уряді, зазначивши, що знає, про кого саме може йтися: «Поки що такої дискусії в коаліції немає. Але переформатування уряду, наповнення його якісними кадрами, я вважаю, сьогодні на часі. Є напрями, в яких немає суттєвого прогресу, і це відчувають люди», – сказав спікер парламенту. Водночас прізвища кандидатів на «виліт» він відмовився називати.

Наступного дня депутати розпочали роботу лише о 12:00. Мабуть, відсипалися після важкої ночі. Володимир Гройсман привітав присутніх із прийняттям Державного бюджету України на 2016 рік. «Сьогодні ми розчарували тих, хто хотів де­стабілізаційного плану для України», – сказав він, зауваживши, що робота над головним фінансовим документом не завершена, і для його подальшого опрацювання та вдосконалення буде створена спільно з урядом відповідна робоча група. У порядку денному числився розгляд запитів до Президента, однак для ухвалення рішення голосів явно не вистачало. Засідання закрили, домовившись зустрітися знову в пленарній залі аж 26 січня.


Add comment


Security code
Refresh

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%