Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

To top
NBU Rate
 

Давос: тема України залишається в пріоритеті

Ольга Марчук
економічний оглядач

№1-2(48-49)(2016)

Тема України була однією з пріоритетних на цьогорічному Всесвітньому економічному форумі в Давосі, який проходив на швейцарському гірськолижному курорті 19–22 січня 2016 року. Захід зібрав понад 50 глав держав і урядів, близько тисячі керівників багатонаціональних компаній. Загалом більше 2,5 тис. лідерів від політики і бізнесу за закритими дверима обговорювали «поліпшення ситуації у світі».

1-2-48-49-44-1

В умовах закритості

Цьогорічний форум у Давосі проводився під девізом «Оволодіння четвертою промисловою революцією». Пояснюючи вибір такої тематики, голова ради директорів найбільшого швейцарського фінансового холдингу UBS Аксель Вебер наголосив: «Автоматизація та комунікація привели до всіх індустріальних революцій, але ніколи на такому високому рівні інтенсивності, як зараз. Ці дві сили матимуть дуже різні наслідки для націй, підприємств та окремих осіб. Той, хто готовий прийняти практику економічної гнучкості, буде в кращому становищі, щоб упоратися з цим динамічним майбутнім».

Засновник Давоського економічного форуму Клаус Шваб на церемонії відкриття презентував свою книжку «Четверта індустріальна революція», в якій торкнувся проблем сучасності, зокрема у двох аспектах – автоматизації та комунікації. Однак приблизно на цьому припинилася публічність цьогорічних давоських зустрічей. Перемовини лідерів країн, їхні дискусії навряд чи стануть широким надбанням громадськості, адже організаторами свідомо був обраний формат «Chatham House», який передбачає повну анонімність всіх обговорень і абсолютну конфіденційність щодо розголошення ідей, цитат, пропозицій та висновків, що звучали в рамках форуму.

Зустрічі з економічним відтінком

Українську делегацію на форумі очолював Президент Петро Порошенко. До її складу увійшли міністри: фінансів – Наталія Яресько, економічного розвитку та торгівлі – Айварас Абромавичус, мер Києва Віталій Кличко. Загалом делегація складалася з близько 20 політиків та урядовців і була значно меншою, аніж у попередні роки. Основний акцент у Давосі українські високо­посадовці поставили на низці зустрічей та переговорів зі світовими лідерами. Деякі були анонсовані напередодні, як знакові для України, оскільки очікувалося, що в рамках неформального спілкування буде отримано підтримку і розуміння ходу реформ у державі.

Однією з найперших була зустріч Петра Порошенка з віце-президентом США Джозефом Байденом. Упродовж майже чотиригодинної розмови, за інформацією президентських джерел, йшлося про підтримку Сполученими Штатами українських реформ, активізацію військово-технічної співпраці, співробітництво в галузі енергетики, проект «Північний потік-2», який сторони назвали суто політичним, спрямованим як проти України, так і проти значної кількості держав Європейського Союзу.

З директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард Президент України знову говорив про програму реформ. Після зустрічі він повідомив, що деталізували наступний Меморандум із МВФ. «Ми досягли домовленості, і, на мій погляд, амбітна програма реформ допоможе Україні в 2016 році, і я дякую за це Крістін Лагард», – сказав він.

Провів Петро Порошенко і зустріч із президентом Європейського банку реконструкції та розвитку Сумою Чакрабарті, який запевнив, що ЄБРР і надалі залишатиметься надійним партнером України у проведенні реформ, зокрема в енергетичному секторі, банківській системі, боротьбі з корупцією. Було відзначено ключову роль банку в проектах, пов’язаних із ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Відбулася також розмова з президентом Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) Петером Маурером, на якій високо оцінено ініціативу МКЧХ зі створення Координаційного механізму з питань пошуку осіб, які зникли безвісти на Донбасі, допомогу місії МКЧХ в Україні внутрішньо переміщеним особам із окупованого Криму, Севастополя та окремих районів Донецької та Луганської областей.

З Прем’єр-міністром Турецької Республіки Ахметом Давутоглу обговорили стан підготовки низки важливих двосторонніх заходів, насамперед п’ятого засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною та Туреччиною, яке відбудеться в Анкарі. Ділові зустрічі відбулися з Президентом Швейцарської Конфедерації Йоганном Шнайдером-Амманном, Прем’єр-міністром Греції Алексісом Ципрасом, Президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим, Прем’єр-міністром Королівства Норвегія Ерною Сольберг.

З Марком Рютте – Прем’єр-міністром Королівства Нідерланди – говорили про функціонування зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, рішення Ради ЄС щодо започаткування безвізового режиму для громадян України вже цього року, а також набрання чинності в повному обсязі Угодою про асоціацію між Україною та ЄС.

У рамках роботи форуму Петро Порошенко дав інтерв’ю кільком світовим виданням. Зокрема міжнародному агентству Bloomberg Президент наголосив на ключовій ролі в мінському процесі країн-партнерів із Європейського Союзу, зокрема Німеччини та Франції, які беруть участь у «нормандському формат­і», та акцентував увагу на важливості транс­атлантичної солідарності з Україною. Глава держави підкреслив, що тема України є однією з пріоритетних для обговорення на цьогорічному Всесвітньому економічному форумі в Давосі, що підтверджується його численними двосторонніми зустрічами з лідерами багатьох країн.

В інтерв’ю американському телеканалу CNN він повідомив про останні домовленості з директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард та очікувану допомогу Україні у 2016 році, зокрема орієнтовно $7 млрд. «Я абсолютно впевнений, що ми перебуваємо в чудовій формі співпраці з МВФ, Світовим банком», – наголосив Петро Порошенко, додавши, що пишається тим, що під час його останньої спільної прес-конференції з Крістін Лагард прозвучали слова від керівника МВФ: «Україна здивувала світ!».

Фінансові питання вирішувала на форумі міністр фінансів України Наталія Яресько. Із заступником міністра фінансів США Натаном Шитсу вона обговорила деталі для отримання нашою країною третьої кредитної гарантії США на $1 млрд, з єврокомісаром з економічних і фінансових питань П’єром Московісі – умови отримання Україною третього траншу макро­фінансової допомоги Євро­пейського Союзу. Міністр також повідомила про проведену зустріч із керівництвом інвестиційної компанії Lazard, яка надавала нашій країні послуги радника під час проведення боргової операції з єврооблігаціями, та обговорення питання розширення співробітництва та залучення інвестицій в Україну.

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус повідомив, що учасники Всесвітнього економічного форуму радять українській владі 2016 року зосередитися на проведенні прозорої приватизації, дерегуляції та впровадженні високих технологій. Саме про це йшлося на сесії, присвяченій Україні, на якій були присутні лідери держав, представники Європейського Союзу, США та керівники транснаціо­нальних компаній, які цікавляться нашою державою або вже присутні в Україні. За словами Абромавичуса, учасники також зауважили, що Україні необхідно реформувати систему державної служби, що дозволить підвищити рівень зарплат держслужбовцям, а також правоохоронну систему. Окрім цього, у рамках теми цьогорічного форуму звучали побажання зосередитися на впровадженні нових технологій, які допоможуть проводити прозорі реформи, побороти корупцію і зробити технологічний прорив.

Мер Києва Віталій Кличко у рамках форуму виступив на зустрічі світових економічних лідерів «Протистояння гібридним загрозам», взяв участь у дебатах «Душа міста» та відвідав захід, який традиційно організовує американське видання Washington Post. Акцентував увагу на корупції. «Корупційні схеми створювалися десятиліттями. Але, наприклад, завдяки впровадженню в Києві онлайн-бюджету та електронних закупівель ми наповнили бюджет міста на додаткових 30 %. Ми впевнені, що повинні зробити ще багато кроків, адже це тільки верхівка айсберга», – зазначив він у коментарі журналістам, закликавши діяти спільно, щоб «разом подолати це зло».

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева в інтерв’ю швейцарському журналу Work назвала найскладнішим рішенням НБУ минулого року ліквідацію банків. За її словами, таким чином вивели з ринку 63 банки, що становить більше 30 % банківської системи. На переконання очільниці НБУ, деякі із закритих банків були справді банками, проте 15 із 63 ліквідованих фінустанов були структурами для відмивання грошей. Вона резюмувала, що українська економіка перебуває в періоді відновлення, а ВВП, нехай і повільно, але починає зростати.

Сніданок за традицією

У рамках Всесвітнього економічного форуму Фонд Віктора Пінчука та міжнародна інвестиційно-консалтингова група EastOne 22 січня традиційно провели Український сніданок. Цього року предметом обговорення українських та міжнародних лідерів – учасників сніданку стала тема: «Світ змінюється. Чи змінилась Україна?». Участь у дискусії взяли міністр економічного розвитку та торгівлі України Айварас Абромавичус, міністр фінансів України Наталія Яресько, голова Європейської комісії (2004–2014 рр.) Жозе Мануель Баррозу, прем’єр-міністр Швеції (1991–1994 рр.) та міністр закордонних справ Швеції (2006–2014 рр.) Карл Більдт, засновник Virgin Group сер Річард Бренсон, міністр міжнародної торгівлі Канади Христя Фріланд.

Захід також відвідали лідери української політики, бізнесу, громадянського суспільства та медіа. Зокрема на зустрічі були присутні мер Києва Віталій Кличко, харківський бізнесмен Олександр Ярославський, екс-президент Польщі Олександр Квасневський, американський мільярдер Джордж Сорос і, звісно, господар заходу, український мільярдер Віктор Пінчук.

Хоча згідно з регламентом Всесвітнього економічного форуму цього року захід проходив у форматі «Chatham House», все ж таки гості не втрималися поділитися враженнями. Народний депутат Олексій Рябчин повідомив, що «Український сніданок» розпочався з опитування, яким пропонували оцінити українські реформи. Серед запропонованих варіантів 73 % гостей обрали «Україна змінилася, але недостатньо, щоб можна було говорити про трансформацію». Далі більше половини респондентів зазначили, що «міжнародна ситуація змінилася в менш сприятливий бік для країни щодо відновлення її території», а 40 % учасників опитування вирішили, що питання про зміну міжнародної ситуації занадто складне.

Головний редактор «Української правди» Севгіль Мусаєва-Боровик повідомила, що міністр фінансів Наталія Яресько розповідала про створення нових інституцій, повернення контролю над держактивами, зокрема «Укрнафтою», введення системи електронних закупівель. А народний депутат Світлана Заліщук звернула увагу, що європейські лідери наполегливо цікавилися, коли в Україні нарешті вирішать на законодавчому рівні конфлікт інтересів, розслідують корупцію у вищих ешелонах влади, повернуть вкрадені активи, введуть культуру декларацій, зменшать негативний вплив офшорів, унеможливлять рейдерство і почнуть розділяти владу та бізнес.

Незручні питання про корупцію

Тема корупції загалом стала провідною у контексті обговорення українського питання на дискусійних майданчиках Давосу. Жорстко говорив з цього приводу екс-президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу, змушуючи виправдовуватися представників української владної верхівки. Провокативно звучали запитання від представників провідних світових ЗМІ. Хоча Угода про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС, що набула чинності, є одним із додаткових інструментів у боротьбі з корупцією, Україна досі залишається у числі найбільш корумпованих країн світу.

Поки що не дало відчутного ефекту ні ухвалення відповідного законодавства, ні створення структур, діяльність яких спрямована на боротьбу з цим явищем, ані кроки зі збільшення відкритості влади. Міністр фінансів України Наталія Яресько має власне пояснення таким фактам, яке вона озвучила на форумі: «В Україні досі не працює страх порушити закон». А бажання Заходу надавати фінансову підтримку державі меншає пропорційно до закритих справ проти корупціонерів. Тому цьогорічну тему України в Давосі можна віднести до пріоритетів, але з гіркуватим присмаком.


Add comment


Security code
Refresh

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%