Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

To top
NBU Rate
 

В Україні готуються запровадити уповноважених економічних операторів

Ольга Марчук
економічний оглядач

№1-2(48-49)(2016)

Про запровадження в Україні уповноважених економічних операторів йшлося на круглому столі, що відбувся 25 лютого 2016 року в Українському кризовому медіа-центрі.

Обговорити відповідний законопроект «Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо уповноваженого економічного оператора та спрощень митних процедур)», розроблений Міністерством фінансів за участю експертних та громадських організацій, зібралися представники державних структур, бізнесу, неурядових та громадських організацій. Модератор заходу, керівник УКМЦ Тарас Качка у вступному слові підкреслив, що тема запровадження в Україні уповноважених економічних операторів обговорюється в ділових колах доволі давно і ретельно, а Міністерство фінансів виступило провідником цих ідей. 

1-2-48-49-62-1

Заступник міністра фінансів України Олена Макеєва підкреслила, що для нинішньої міністерської команди основним акцентом є дерегуляція, поліпшення умов ведення бізнесу, особливо для тих компаній, які поважають закони в Україні, дотримуються їх і очікують на певний рівень сервісу та довіри з боку держави. За її словами, зміни до Митного кодексу розроблені з метою підтримати чесних платників податків, спростити процедури митного оформлення, стимулювати український бізнес використовувати європейські інструменти та підходи, відповідати очікуванням споживачів. «Ми розуміємо, що для будь-якої компанії нині найціннішим ресурсом є час. Тому спрощення процедур, які надаються фіскальною службою, скорочення часу на митне оформлення є, мабуть, найціннішою річчю для бізнесу, що займається зовнішньоекономічною діяльністю», – додала вона.

Деталізуючи законопроект про статус економічного оператора, Олена Макеєва звернула увагу на те, що відповідно до європейських директив у документі запропоновано надання сертифікатів для компаній. Сертифікат на спрощення митних процедур користуватиметься попитом у компаній, які займатимуться зовнішньоекономічною діяльністю і очікують на швидке митне оформлення. Є відповідні вимоги, яким вони повинні відповідати. Інший сертифікат – щодо надійності та безпеки – матиме попит серед логістичних компаній, які надають послуги імпортерам та експортерам товарів. Компанія може мати обидва сертифікати одразу, і це буде статус уповноваженого економічного оператора.

Для компаній, які отримають сертифікат на спрощення митних процедур, буде запропоноване митне оформлення у першочерговому порядку і з застосуванням меншого обсягу митних процедур. Компанії із сертифікатом матимуть перевагу оформлення вантажу без особистого догляду на митниці й отримають статус уповноваженого митного працівника. Митне оформлення тоді здійснюватиметься за місцем знаходження, а для вантажів із сертифікатами будуть виділені окремі смуги, щоб їх оформлення відбувалося в першу чергу. Таким чином суттєво зменшиться кількість часу, необхідного на проведення митного оформлення.

Говорячи про вимоги для отримання таких сертифікатів, Олена Макеєва зазначила, що вони є європейськими, простими і досить добре прописані в законодавстві. Передусім компанії, які хочуть отримати статус уповноваженого економічного оператора, повинні впродовж останніх років чітко дотримуватися законодавства України і мати бездоганну ділову репутацію. Друга вимога – задовільна система ведення комерційної та транспортної документації. Це передбачає, що в компанії буде побудована система внутрішнього контролю, визначені співробітники проводитимуть внутрішній моніторинг процесів та відповідності компанії вимогам чинного законодавства. Очевидно, що такі компанії повинні бути платоспроможними, в їхній фінансовій звітності не має бути негативного результату чистих активів. Також повинні сплачувати податки та не мати претензій щодо наявності податкового боргу. Ще одним із критеріїв є забезпечення стандартів професійної кваліфікації і дотримання стандартів надійності та безпеки щодо місця зберігання товарів, а також вимог, передбачених чинним законодавством для провадження господарської діяльності в частині безпеки ведення бізнесу.

Сертифікат видаватиметься Державною фіскальною службою безкоштовно і безстроково. Він може бути визнаним у європейських країнах на підставі Асоціації, яку Україна уклала з Європейським Союзом. При цьому митні органи матимуть право здійснювати моніторинг на відповідність критеріям і нормам законодавства компаній, що отримують статус уповноваженого оператора, але жодним чином не йдеться про додаткові перевірки.

Наостанок заступник міністра зауважила, що і бізнес, і держава матимуть переваги від ухвалення цих змін до Митного кодексу. Спрощення митних процедур спонукатиме європейські компанії приходити в Україну і сприятиме економічному зростанню. Окрім того, компанії, які отримають статус уповноважених економічних операторів, стимулюватимуть інших учасників ринку також відповідати вимогам сучасності.

Партнер EasyBusiness Тетяна Паламарчук наголосила, що при розробці цього законопроекту взято за основу Регламент ЄС № 952. Це новий Митний кодекс Європейського Союзу, який набуде чинності навесні цього року, і країни ЄС тільки починають імплементувати ці норми. За її словами, деяке нерозуміння викликає обсяг законопроекту, адже він сягає половини Митного кодексу. Але, як пояснила Тетяна Паламарчук, норми європейських законів дуже м’які, бо там висока правова культура, а в Україні варто ці норми зробити жорсткішими.

Представник Європейської бізнес-асоціації Олександр Лазарєв підкреслив, що у старому кодексі не було положень про взаємне визнання сертифікатів, а отримувати внутрішньоукраїнські сертифікати, які ніде у світі не визнаватимуть, недоцільно. Нормами чинного кодексу також не передбачено отримання сертифіката такими важливими учасниками ринку, як транспортні, брокерські компанії, логістичні оператори.

Він погодився, що у цьому законопроекті є деякі технічні моменти, які потрібно допрацювати. Але це можна зробити доволі швидко. Олександр Лазарєв не підтримав думку своїх колег, що таких операторів має бути зовсім мало, наголосивши, що бачить їх у цьому сегменті до 500–1000 компаній з урахуванням транспортних, та додав, що Європейська бізнес-асоціація абсолютно підтримує законопроект за умови внесення деяких доопрацювань.

Керуючий партнер юридичної компанії «Правозахист Україна» Герман Таслицький назвав цей законопроект першим, який визначає діалог «держава-бізнес» саме з боку держави. Держава погоджується зі зниженням митних форм контролю, очікує від бізнесу чесного ведення зовнішньоекономічної діяльності й наступного продажу товарів на території України. Фактично такий статус повинен був би підштовхнути українські компанії поліпшувати свою ділову репутацію і фінансові показники, змінювати внутрішні управлінські стандарти. Герман Таслицький висловив сподівання, що цей законопроект створить умови, за яких бути чесним платником податків, суб’єктом зовнішньоекономічної діяльності стане вигідніше, аніж шукати якісь «сірі», напівлегальні шляхи мінімізації податків при експортно-імпортних операціях. Таким чином, констатував він, можна очікувати, що на базі цього законопроекту в середовищі українських платників податків відбуватимуться зміни на краще і створюватиметься позитивний імідж України у світі.

Начальник управління митної політики Міністерства фінансів України Олександр Москаленко додав, що фахівці відомства отримали дуже велику консультативну допомогу від ЄС, і саме завдяки їй вдалося зробити законопроект, наближений до європейського законодавства. Він повідомив, що є наміри просити європейських фахівців навчити українських представників фіскальної служби, як правильно оцінювати підприємства, видавати сертифікати.

Проект закону нині перекладений англійською мовою і направлений у Європейську комісію для експертної оцінки. За інформацією, отриманою в робочому порядку від представника України в ЄС, цей документ одержав схвальні відгуки. Після надходження офіційної відповіді проект буде представлений уряду, а згодом – Верховній Раді.

Олена Макеєва звернула увагу, що написати закон – це лише 30 % роботи, потрібно ще докласти чимало зусиль, щоб він був схвалений Верховною Радою. «Але ми готові пояснювати кожному депутатові, кожній фракції чи робочій групі нюанси цього документа, разом доопрацьовувати і вдосконалювати його, щоб закон був ухвалений парламентом та імплементований на практиці», – резюмувала заступник міністра фінансів, запевнивши аудиторію, що робоча група з підготовки проекту готова враховувати будь-які зауваження, доопрацьовувати документ із тим, щоб «завершити цю процедуру оплесками у Верховній Раді».


Add comment


Security code
Refresh

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%