Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

To top
NBU Rate
 

Питання та відповіді / Вопросы и ответы / Questions & Answers

№1-2(48-49)(2016)

Наше підприємство відвантажило покупцю – неплатнику податку на додану вартість – товар. Податкову накладну виписали і зареєстрували своєчасно. Однак у наступному місяці виявили помилку: неправильно вказали код УКТ ЗЕД. Враховуючи, що отримувач товару – неплатник ПДВ, чи необхідно нам виправляти таку помилку?

Відповідно до пп. «і» п. 201.1 ПКУ в разі продажу підакцизних та імпортованих товарів код товару згідно з УКТ ЗЕД є обов’язковим реквізитом ПН. Цей реквізит було запропоновано контролюючими органами для прозорості перевірки руху товарів. Саме за допомогою коду УКТ ЗЕД можна відстежити товар на всьому ланцюгу постачання до моменту продажу його кінцевому споживачу або до моменту, коли він перетворюється в інший товар чи стає частиною нового в результаті виробництва, обробки або переробки.
Саме для цього в ПН відведено окрему графу 4, яка згідно з пп. 3 п. 15 Порядку заповнення податкової накладної № 957 заповнюється на всіх етапах постачання підакцизних та імпортних товарів.
Оскільки у вашому випадку ПН виписана неплатнику ПДВ, то відповідно до п.п. 9, 12 Порядку № 957 вона не видається покупцю товару, і виникає питання, чи необхідно виправляти помилку в обов’язковому реквізиті такої ПН.
Давайте розглянемо, які наслідки чекають продавця, якщо він не виправить цю помилку в обов’язковому реквізиті ПН.
По-перше, ми маємо порушення порядку ведення податкового обліку, за що ст. 1631 КпАП передбачено накладання на посадових осіб платника податку адміністративного штрафу в розмірі від 85 до 170 грн (за повторне порушення протягом року – від 170 до 225 грн).
По-друге, через неправильний код УКТ ЗЕД у ПН податківці, відстежуючи рух товару, можуть виявити в ЄРПН, що було придбано один товар, а реалізовано інший. Така помилка розцінюється як викривлення податкової інформації і є ознакою можливих порушень податкового законодавства. Зважаючи на це, податківці, посилаючись на пп. 78.1.1 п. 78.1 ст. 78 ПКУ, вимагають від підприємства впродовж 10 робочих днів із дня отримання письмового запиту відповідних пояснень і документальних підтверджень. Їх ненадання може стати однією з причин для здійснення документальної позапланової перевірки платника ПДВ.
Також ймовірна ситуація, коли покупець захоче з якихось причин повернути несплачений товар або зміниться ціна товару. У такому випадку саме вам знадобиться ПН із правильними обов’язковими реквізитами.
Отже, якщо ПН містить неправильний код УКТ ЗЕД, то незалежно від того, що вона адресована неплатнику ПДВ, таку помилку треба виправити, тим паче що зробити це зовсім нескладно. В іншому ж випадку можуть виникнути вказані неприємності і незручності.

Усі питання та відповіді


Add comment


Security code
Refresh

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%