Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Аудитори рекомендують прискорити процес реформування «Укрзалізниці»

Вівторок, 24 червня 2014 16:39

В Ernst&Young вважають, що реформа УЗ виглядає критично

Процес реформування «Укрзалізниці», розпочатий у 2006 році, просувається вкрай повільно. Однак саме зараз необхідно прискорити перетворення адміністрації в акціонерне товариство. Про це йдеться в листі аудиторської компанії Ernst&Young, направленому до Кабінету міністрів, пише РБК-Україна.

«Реформа «Укрзалізниці» виглядає критично необхідною», - повідомив керуючий партнер українського представництва компанії Олексій Кредісов.

У листі вказується, що впродовж останніх років спостерігається падіння доходів від реалізації послуг, які надаються адміністрацією.

В першу чергу, падають транзитні перевезення.

Серед причин аудитори вказують не тільки складну політичну ситуацію, але й поступову переорієнтацію Російською Федерацією роботи на власні порти. Загальний спад економічної активності в Україні, складна ситуація в ключових для «Укрзалізниці» регіонах - Донецькій і Луганській областях - є додатковим фактором скорочення доходів, вказується в листі.

У Ernst&Young зазначають, що грошовий потік, який генерує операційна діяльність «Укрзалізниці», оцінюється як недостатній для фінансування капітальних вкладень в обсязі, необхідному для забезпечення безперебійних перевезень в довгостроковому горизонті.

«Разом з тим, рівень поточних зобов'язань за вже отриманими кредитами, з яких 60% складають валютні запозичення, на фоні зростання валютних курсів і зменшення ліквідності може призвести до значних труднощів в обслуговуванні зобов'язань і ризику порушення кредитних умов (ковенант) ЄБРР», - пише Кредісов.

В аналізі, який додається до листа, Ernst&Young вказує на три етапи реформування «Укрзалізниці».

«Поступовість та етапність реформи виглядає логічною і відповідає міжнародному досвіду. Так, наприклад, трансформація Deutsche Bahn і РЖД виконувалася поетапно, і зайняла більше 10 років», - вказують в Ernst&Young.

На першому етапі має бути створено єдине акціонерне товариство ПАТ «Укрзалізниця». Зокрема, шість залізниць і ряд окремих підприємств будуть об'єднані в структуру, зрозумілу для учасників ринку та інвесторів. За рахунок цього скоротиться дублювання функцій управління, скорочення управлінського персоналу, пройде реформа ціноутворення для виключення перехресного субсидування.

«Централізація активів в рамках єдиної державної компанії, як перший крок трансформації, в повній мірі відповідає досвіду реформування Deutsche Bahn (Німеччина), SNCF (Франція), РЖД (Росія), Ferrovie dello Stato (Італія) та інших», - вказує Кредісов.

На другому етапі відбудеться виділення окремих видів діяльності за напрямами: пасажирський, логістично-вантажний, інфраструктурний. В цей час відбудеться виділення в окремі підрозділи дальніх пасажирських перевезень, сервісних компаній.

Приміські перевезення будуть фінансуватися спільно з органами місцевої влади та приватними інвесторами.

«Загальновживаним підходом на залізничному ринку ЄС та Російської Федерації можна вважати відмова від перехресного субсидування пасажирських перевезень за рахунок вантажних», - вказують в Ernst&Young.

На третьому етапі передбачається перехід до цільової моделі ринку. Вона передбачає окреме функціонування вантажних перевезень і логістики, спеціальних сервісних послуг та пасажирських перевезень.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%