Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Fitch: Банк Росії переплатив 500 млрд рублів за допомогу банкам

Четвер, 16 лютого 2017 10:15

Банк Росії переплатив мінімум 500 млрд рублів (більше 8,6 млрд доларів) за оздоровлення проблемних банків, підрахували в рейтинговому агентстві Fitch - пише Бі-бі-сі.

Агентство випустило доповідь, в якому критикує те, як Центробанк і Агентство по страхуванню внесків (АСВ) допомагають банківському сектору.

За підрахунками Fitch, з 2014 року російська влада витратили 3,2 трлн рублів (понад 55,4 млрд доларів) на підтримку банківської системи. З цих коштів уряд виділив 1,7 трлн рублів на підтримку системно значимих банків. ЦБ витратив ще 1,5 трлн рублів на порятунок банків, що опинилися на межі банкрутства, а також на поповнення фондів АСВ.

За підрахунками Fitch, процедуру оздоровлення з 2014 року пройшли 30 банків, з яких 29, на думку агентства, не є системно важливими, так як їх частка на ринку була менше 0,1%.

«У більшості випадків витрати на державну підтримку були вищими за витрати на ліквідацію, загальна різниця склала 0,5 трлн рублів», - йдеться в доповіді.

На думку агентства, ЦБ при вирішенні про порятунок цих банків міг турбуватися про фінансову стабільність в цілому. Це відноситься, головним чином, до періоду кінця 2014 - початку 2015 року, коли був ризик паніки серед банківських вкладників. Ще одним фактором, на думку агентства, могло стати «лобіювання крупними кредиторами».

У Fitch попереджають про «ризик недобросовісності», якщо ЦБ розширить допомогу незастрахованим старшим кредиторам зазнають фінансові проблеми банків.

АСВ при ліквідації банків компенсує вклади фізичних осіб на суму не більше 1,4 млн рублів. Більші вкладники, а також юридичні особи таким чином не отримують компенсації від агентства, а встають в чергу кредиторів, які отримують відшкодування в процесі ліквідації. В результаті часто вони не можуть отримати кошти, вкладені в банк.

Непрозорий відбір інвесторів.

В агентстві критикують не тільки те, що ЦБ рятує невеликі банки, а і те, як організована процедура санації.

ЦБ відбирає інвестора, який займеться допомогою проблемному банку. При цьому інвестори отримують гроші від ЦБ на оздоровлення банків. На думку Fitch, процедура вибору інвестора є непрозорою.

Агентство також невдоволено відсутністю суворих умов участі та слабким моніторингом результатів оздоровлення. В результаті, на думку Fitch, до процедур санації залучаються слабкі інвестори, які переводять в проблемні банки свої погані активи.

Це вже призвело до того, що шість санацій провались, пише Fitch. Фінансові показники банків, які пройшли процедуру оздоровлення, не відповідають вимогам ЦБ. ЦБ уже доводиться збільшувати фінансову підтримку проблемним банкам.

В агентстві вважають, що ЦБ почав усвідомлювати ці ризики. У приклад Fitch призводить відмова ЦБ надати додаткові кошти банку «Відкриття» на оздоровлення банку «Траст». В агентстві вважають, що введення законодавства, що регулює допомогу банкам, допоможе зробити цю допомогу більш прозорою.

ЦБ почав розчищення банківського сектора після того, як відомство очолила Ельвіра Набіулліна в 2013 році. З цього моменту втратили ліцензії сотні банків.

У жовтні в ЦБ була проведена реформа банківського нагляду, а свої пости покинули два заступника голови банку. Експерти пояснюють це низькою якістю банківського нагляду ЦБ. Регулятор занадто пізно реагує на проблеми банків, що призводить до втрат вкладників і держави.

Багато експертів і чиновників вважають, що найближчим часом очищення банківського сектора продовжиться: багато банків або втратять ліцензії, або пройдуть через процедуру санації.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%