Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Fitch погіршило прогноз зростання світової економіки через суперечку США та Китаю

П'ятниця, 21 вересня 2018 14:53

Міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило прогноз зростання світової економіки на 2019 рік через торгову суперечку США і Китаю.

Про це йдеться у повідомленні Fitch, пише Інтерфакс-Україна.

Прогноз зростання світового ВВП на 2019 рік знижений на 0,1 процентного пункту (п.п.) - до 3,1%, прогноз економічного підйому у Китаї на той же рік погіршений на 0,2 п.п., до 6,1 %.

Крім того, агентство вважає, що протекціонізм США у торговельній політиці вже досяг точки і він починає чинити істотний тиск на перспективи глобального економічного підйому.

"Торговий спір США і Китаю змусив нас знизити прогноз зростання світової економіки на наступний рік", - зазначає агентство.

Fitch підтвердило прогноз підвищення глобального ВВП у 2018 році на рівні 3,3% порівняно з 3,2%, зафіксованими у 2017 році. В огляді Fitch наголошується, що темпи підйому залишаються значно вищими за середній рівня за довгостроковий період, що становить 2,6%.

"Торгова війна вже стала реальністю, - говорить головний економіст Fitch Брайан Култон. - Нещодавно оголошене Штатами введення мита на додаткові товари китайського експорту загальним обсягом $200 млрд на рік чинить значний вплив на глобальне зростання".

В Fitch вважають, що глобальне зростання стало менш збалансованим і менш синхронним.

"Темпи збільшення сукупного попиту прискорюються найбільш швидкими темпами в економіці, що має найменший нереалізований потенціал, тобто в США. Це посилює розбіжність умов для монетарної політики і створює додаткову волатильність обмінних курсів", - зазначили в агентстве.

Так, на тлі очікуваного глобального згортання кількісного стимулювання (QE) в наступному році, зростання вартості фінансування в доларах, ймовірно, надалі чинитимуть тиск на позичальників, враховуючи величезну значимість долара в міжнародному фінансуванні. "Це позначиться на зростанні в emerging markets, у зв'язку з чим ми погіршуємо прогнози для них", - йдеться у огляді.

Fitch підвищило на 0,1 п.п. - до 2,9% прогноз зростання американської економіки на 2018 рік, відзначивши поліпшення її короткострокових перспектив.

Крім того, експерти агентства заявили про збільшення ознак того, що заходи щодо стримування зростання кредитування в Китаї, вжиті раніше владою країни, призвели до послаблення внутрішнього попиту.

"Ми не думаємо, що нинішнє пом'якшення політики китайської влади допоможе повністю нівелювати наслідки дій США, у зв'язку з чим очікуємо скорочення темпів зростання ВВП КНР у 2019 році до 6,1% з 6,6% у поточному році", - йдеться в огляді .

Прогноз економічного зростання в країнах emerging markets на 2018 рік агентство знизило на 0,1 п.п., до 5,2%, на 2019 рік - на 0,3 п.п., до 4,8%.

Уповільнення темпів світового економічного підйому в 2019 році супроводжуватиметься важливою зміною глобальної монетарної політики, зокрема, зміною сукупного обсягу активів чотирьох найбільших світових центробанків (Федрезерву, Європейського центрального банку, Банку Японії і Банку Англії), придбаних раніше у рамках програм QE, зазначають експерти агентства.

Нагадаємо, що у червні Всесвітній банк спрогнозував світову кризу після 2019 року.

Пізніше eксперти американського фінансового холдингу JPMorgan також заявили, що нова фінансова криза може статися в 2020 році.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%