Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Яким приватним компаніям можуть дістатися пенсійні гроші, Казахстан

Четвер, 27 вересня 2018 17:55

Як пише Sputnik, голова Національного банку Казахстану Даніяр Акишев розповів, чому вважає за необхідне передати пенсійні накопичення казахстанців в приватне управління. Гроші накопичувального пенсійного фонду, на його думку, повинні управлятися перевіреними компаніями.

"Те, що стосується передачі грошей зовнішнім керуючим, проводимо абсолютно такі ж процедури вибору зовнішніх керуючих, як ми це робимо для активів Національного фонду. Тобто, це дуже жорсткі умови, більш того, шляхом того, що у нас напрацьовано великий переговорний досвід з подібного роду компаніями, вони бачать і розуміють, що зараз їм можна претендувати на гроші Національного фонду, на гроші пенсійного фонду - це все відбивається на вартості таких послуг. Ми можемо максимально знижувати вартість такого управління і це може відображати ся на прибутковості пенсійних активів. Тобто, ефект масштабності працює в інтересах наших громадян ", - розповів Даніяр Акишев на прес-конференції в Алмати.

Він пояснив, які компанії можуть отримати доступ до управління пенсійними грошима жителів країни.

"При цьому, ті компанії, які були обрані та ми про це говорили ... це провідні світові гравці, під керуванням яких знаходяться мільярди доларів. У них є величезний досвід, історія, репутація і абсолютно прозора схема управління. Тому ми вважаємо, то, що ми зараз робимо, і ми на правлінні розглядаємо подальші компанії, ведемо переговори, також це буде компанія зі світовим ім'ям, і я думаю наші громадяни можуть не сумніватися, що наші гроші, валютна частина пенсійних накопичень, інвестується виключно компаніями, що мають з амую високу репутацію ", - пояснив Акишев.

Також він розповів про стратегічне бачення Нацбанком розвитку пенсійної системи - вкладник повинен отримати право вибору - приватної керуючої компанії, якої стратегії під управлінням Нацбанку.

"Національний банк дотримується позиції, що у вкладника в накопичувальній пенсійній системі повинен бути вибір - хто керує його грошима. І цей вибір, на наш погляд, повинен бути реалізований. Тобто, все ми відраховуємо накопичувальні пенсійні внески до накопичувальної пенсійної системи. Зараз вони все порізно надходять в ЕНПФ, який управляється Національни банком. ми добре керований, ми пишаємося цим, ми нормально управляємо зараз грошима. Але ми бачимо, що на цьому ринку має бути конкуренція. тобто, вкладник повинен вибирати компанію, яка буде керувати його грошима, сам визначати цей вибір, в разі відсутності вибору, він може залишатися в Національному банку, вибирати інвестиційну стратегію ", - висловив думку голова Нацбанку.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%