Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Близько 30% робочих місць можуть зникнути через цифровізацію в Казахстані

П'ятниця, 28 вересня 2018 12:57

Близько 30% робочих місць можуть зникнути в Казахстані в результаті автоматизації та цифровізації - до такого висновку дійшов голова мажилісу парламенту РК Нурлан Нігматулін під час обговорення питань у сфері зайнятості. Про це передає кореспондент центру ділової інформації Kapital.kz.

«Без сумніву, досягнень у сфері зайнятості у нас багато. Однак питань, які потребують свого вирішення, також чимало. Перше - мова йде про самозайнятих громадян. Глава держави дав доручення поставити їх на облік, вивести з так званої сірої зони. Це вимагає спільної роботи Уряду, центральних і місцевих виконавчих державних органів та депутатського корпусу. Сьогодні депутати вже приступили до роботи над проектом закону з питань формалізації зайнятості населення », - сказав 28 вересня Нурлан Нігматулін на Парламентських слуханнях у мажилісі.

За його словами, ще одним вимагає уваги питанням є невідповідність підготовки фахівців в установах освіти вимогам ринку праці.

«Це відбувається тому, що не проводиться глибокий аналіз потреб ринку в кадрах. Освітні програми не орієнтовані на сучасні вимоги ринку праці, тому по завершенні навчання випускникам важко знайти роботу за фахом. Для розв'язання даного питання вважаємо за необхідне створити ефективну систему моніторингу потреб у кадрах », - пояснив Нурлан Нігматулін.

Спікер мажилісу також додав, що останнім часом випускники університетів не можу знайти своє місце на ринку праці внаслідок низької затребуваності отриманої ними спеціальності.

«Це відбувається тому, що не проводиться глибокий аналіз потреб ринку в кадрах. Освітні програми не орієнтовані на сучасні вимоги ринку праці, тому по завершенні навчання випускникам важко знайти роботу за фахом. Для розв'язання даного питання вважаємо за необхідне створити ефективну систему моніторингу потреб у кадрах », - пояснив спікер мажилісу.

У той же час він повідомив, що сьогодні в країні близько 7 млн ​​працівників мають вищу і середню професійну освіту. Це 79% від загального числа зайнятих громадян, що говорить про досить високу якість трудових ресурсів в країні.

«Близько 30% робочих місць у світі можуть зникнути в результаті автоматизації та цифровізації. Тут особливо важливо сформувати ефективну систему управління трудовими ресурсами. Все це може бути результативним тільки при спільній роботі державних органів, громадянського суспільства, неурядових організацій та підприємців, адже поліпшення якості життя громадян - це загальна для всього нашого суспільства мета », - уклав Нурлан Нігматулін.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%