Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Мінфін визнав ціну $ 50 за барель нафти достатньою для збалансованості світового ринку

Вівторок, 02 жовтня 2018 15:55

Як пише INTERFAX.RU, ціна на нафту в районі $ 50 за барель достатня для збалансованості світового ринку, вважають в Мінфіні РФ.

"В даний час головним маржинальним джерелом видобутку у світі (джерела, які при рівноважною ціною здатні задовольнити попит, що залишається після обсягу, забезпеченого проектами нафтовидобутку з кращого економікою - ІФ) є сланцевий видобуток США, з кордоном рентабельності близько $ 50 за барель. До цього додаються шельфові проекти (Бразилія, Ангола, Нігерія) з необхідною ціною від $ 40 до $ 60 за барель, а також видобуток з бітумних пісків Канади, які отримують достатній прибуток при цінах близько $ 50-60 за барель. Таким чином, ціни в приблизно $ 50 за барель достатні для збалансованості світового ринку ", - говориться в Основних напрямах бюджетної, податкової та митно-тарифної політики РФ на 2019-2022 роки, опублікованих міністерством.

Так, в документі зазначається "неймовірно" швидкий обвал видобутку Венесуели у 2018 році (виробництво країни скоротилося на третину нижче квоти ОПЕК), а також політика США, яка створює ризик переходу світового ринку в стан дефіциту. "Адміністрація Дональда Трампа загрожує ввести санкції проти Венесуели через нестачу демократії в країні. Але вирішальним фактором став вихід США з ядерної угоди з Іраном, в результаті чого в кінці 2018 року мають поновитися повноцінні санкції. Головною метою ставиться підрив експортних доходів Ірану від продажу нафти ", - йдеться в основних напрямках.

Ця ситуація, на думку Мінфіну, аналогічна періоду високих цін на нафту 2011-2013 років. Тоді маржинальні витрати вилучення цін на нафту знаходилися на рівнях близько $ 80-90 за барель, визначаючись витратами надглибоководних і арктичного шельфу, здобиччю нафти з бітумінозних пісків Канади та Венесуели, а також сланцевим видобутком в США (мала в той час низьку ефективність). Попри це, ціни на нафту знаходилися вище довгострокової рівноваги, коливаючись близько $ 110 за барель. Цьому сприяла комбінація чинників, включаючи Арабську весну 2011 року, спровокувала війни в Лівії та Сирії, які обвалили видобуток цих країн. У 2012 році експорт нафти Ірану був значно підірваний санкціями ООН через ядерну програму. Потім, після періоду високих цін 2011-2013 років, пішла цінова війна ОПЕК зі сланцевого видобтутку США, а маржинальні витрати видобування нафти в усьому світі знизилися до поточних $ 50-60 за барель.

"Таким чином, якщо вартість нафти продовжать залишатися вище довгострокових рівноважних рівнів, обвал цін повториться знову. Ресурсів для видобутку у світі досить - США, Канада, інші країни мають можливості та будуть нарощувати виробництво", - відзначає Мінфін.

Нафта Brent у вівторок вранці вперше з листопада 2014 року перевищувала позначку $ 85 за барель (максимум угод склав $ 85,33 за барель), після чого стався корекційний розворот. Вартість грудневих ф'ючерсів на Brent на лондонській біржі ICE Futures до 13:30 за Москвою у вівторок склала $ 84,49 за барель (-0,6% і + 2,7% у понеділок), листопадова ціна WTI на торгах Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) - $ 75,26 за барель (-0,1% і + 2,8% напередодні).

Середня ціна нафти марки Urals в січні-вересні 2018 року склалася в розмірі $ 70,61 за барель, збільшилася на 40% в порівнянні з тим же періодом 2017 року. У вересні вона склала $ 78,06 за барель у порівнянні з $ 54,24 за барель у вересні минулого року.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%