Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Казахстанців будуть штрафувати за дострокове зняття грошей з депозитів

Середа, 03 жовтня 2018 16:46

Як пише Sputnik, голова Казахстанського фонду гарантування депозитів Нурлан Абдрахманов роз'яснив вигоду ощадного вкладу.

На ринку з'явився ощадний депозит. Як вважає глава Казахстанського фонду гарантування депозитів Нурлан Абдрахманов, якщо термінові та нетермінові тенгових депозити в залежності від їх умов мають граничні ставки від 10,5% до 12,5%, то максимальна сума гарантії становить 10 мільйонів тенге. Однак по ощадних вкладах гранична ставка стартує від 12% до 13,5%. Максимальна ж сума гарантування всіх семи видів ощадних вкладів - 15 мільйонів тенге.

На думку Абдрахманова, ощадні депозити можуть виявитися привабливими і вигідними для клієнтів банку. Ощадний вклад призначений для тих, хто готовий розмістити заощадження на певний термін і не планує достроково або частково знімати гроші. Він вигідний в тій ситуації, якщо планується відкласти гроші на великі придбання або важливі цілі.

Для того, щоб достроково зняти всю суму, необхідно розірвати договір ощадного вкладу і повідомити про це банк за 30 днів. Винагорода буде виплачено по ставці, як для вкладів до запитання, - не більше 0,1%.

Поповнювати депозит можна, вносити грошові кошти необхідно одним платежем або поетапно.

Вигода такого депозиту полягає в тому, що, якщо термін розміщення вкладу витриманий, то клієнт банку отримає дохід, який покриває рівень інфляції.

Нурлан Абдрахманов також заявив, що чинні нині нетермінові, термінові, умовні й вклади до запитання зберігаються. Умови за вкладами, які були відкриті до 1 жовтня, не зміняться до моменту пролонгації. Однак з цієї дати поміняються умови відкриття та обслуговування нових нетермінових і строкових вкладів. Ставка винагороди за ним складе до 10,5% незалежно від терміну вкладу.

За строковими вкладами допускається часткове дострокове зняття коштів на умовах часткової втрати винагороди. Однак з 1 жовтня знижувати винагороду при достроковому знятті зобов'язані будуть все банки. Клієнт банку отримає свої гроші протягом семи днів з моменту його звернення в банк.

Однак за дострокове зняття передбачений також штраф, який може становити 50% від суми нарахованої винагороди.

Що стосується термінових вкладів, то по ним затверджена шкала граничних ставок винагороди. Гранична річна ефективна ставка винагороди в залежності від терміну складе від 11 до 12,5%. Прибутковість від вкладу строком на один рік складе 12%. За депозитами строком на два роки і більше прибутковість становитиме 12,5%.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%