Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Зовнішній борг Казахстану скоротився на 2,2 мільярда доларів

Середа, 03 жовтня 2018 17:00

Як пише Sputnik, зовнішній борг Казахстану склав 164,4 мільярда доларів. За даними Національного банку РК, поліпшення склало 96,3% до ВВП.

Структура боргу складається з 63% межфірмової заборгованості, 26,1% зовнішнього боргу інших секторів перед непов'язаними кредиторами, державного зовнішнього боргу уряду і Нацбанку РК, рівного 7,2% і зовнішніх зобов'язань банківського сектора (банків другого рівня та Банк розвитку Казахстану) -3 , 7%.

За другий квартал поточного року зовнішній борг Казахстану скоротився на 2,2 мільярда доларів. Його зменшення відбулося по причині операцій платіжного балансу, до яких відносяться погашення зовнішніх позик, які були залучені від афілійованих компаній Китаю і синдикатів фінансових організацій. Крім того, причиною зменшення зовнішнього боргу також послужило скорочення попиту закордонних інвесторів на короткострокові ноти казахстанського фінрегулятора.

Крім того, зовнішній борг скоротився коштом неопераційних змін: мова йде про зниження ринкової вартості боргових цінних паперів казахстанських емітентів і від'ємної курсової різниці.

У структурі зовнішнього боргу в аналітичних цілях окремо виділяється зовнішній борг організацій, підконтрольних державі (сюди відносяться банки та компанії, в яких держсектор прямим або непрямим чином володіє більш ніж 50% участі в капіталі). Станом на 1 липня цього року він склав 26,5 мільярда доларів. У другому кварталі поточного року зменшення на 0,6 мільярда доларів відбулося через дострокового погашення Фонду "Самрук-Казина" позики, який був притягнутий у 2015 році для покупки 50% частки участі в компанії "КМГ Кашаган Б.В". Як другої причини зменшення боргу вказується зниження ринкової вартості єврооблігацій квазідержавних емітентів.

Чистий зовнішній борг Казахстану склав 46,6 мільярда доларів, збільшившись за другий квартал 2018 року на 0,5 млрд. дол. США. При цьому державний сектор і "банки" виступають чистими кредиторами стосовно решти світу, а "інші сектори" є чистими позичальниками.

Міжфірмова заборгованість - зобов'язання перед прямими інвесторами, дочірніми та сестринськими організаціями та на кінець другого кварталу 2018 року на 64,3% складається з зовнішнього боргу філій іноземних компаній, що реалізують великі нафтогазові проекти в Казахстані.

Зовнішній борг - це непогашена частина фактичних зобов'язань, що вимагає оплати основного боргу або відсотків. Іншими словами, це частина боргу країни, то, що було запозичено від кредиторів за межами країни: від комерційних банків, інших держав або міжнародних фінансових інститутів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%