Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Нафтогаз почав стягнення боргу з Газпрому

Середа, 10 жовтня 2018 16:22

Національна акціонерна компанія (НАК) Нафтогаз України направила російському монополісту - компанії Газпром заяву про зарахування переплат за транзит газу в рахунок погашення пені, що нараховується на заборгованість російського монополіста згідно з арбітражним рішенням від 28 лютого 2018 року за транзитним контрактом.

Про це повідомили у прес-службі НАК.

"Нафтогаз зарахував більше $9 млн переплати за послуги транзиту, надані у серпні, як платіж в рамках виконання арбітражного рішення", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що у кінці грудня 2017 року Стокгольмський арбітраж переглянув контрактну формулу в контракті між Нафтогазом України і Газпромом. За рішенням арбітражу ціна газу для Нафтогазу дорівнює ціні газу на хабі в Німеччині, тоді як раніше вона залежала від цін на газойль і мазут.

У лютому 2018 року Нафтогаз виграв Стокгольмський арбітраж проти Газпрому за більшістю оспорюваних положень контракту на транзит газу. Арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу про компенсацію за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту. Суд зобов'язав Газпром виплатити Нафтогазу компенсацію в розмірі $4,6 млрд за цим положенням.

Остаточна сума розрахунків між компаніями становить $2,6 млрд на користь Нафтогазу.

У травні Нафтогаз ініціював примусове стягнення присуджених йому $2,6 млрд, у зв'язку з небажанням Газпрому виконувати зобов'язання за рішеннями у справах щодо поставок і транзиту газу. У зв'язку з цим швейцарська влада вжила заходів щодо активів російського монополіста.

У червні Газпром через суд домігся призупинення арешту активів. У Нафтогазі пізніше заявили про побоювання, що російський монополіст за час призупинення процедури виконання рішення арбітражу зможе реструктуризувати свої активи в Європі для уникнення примусової виплати боргів перед Україною.

У липні Газпром подав новий позов проти України в Стокгольмський арбітраж.

У вересні Апеляційний суд в Швеції задовольнив прохання Нафтогазу про скасування наказу про припинення виконання рішення Стокгольмського арбітражу. Однак, Англійський суд скасував наказ про арешт активів Газпрому на території Англії та Уельсу.

Пізніше у Нафтогазі заявляли, що готові примусово продати акції Північного потоку-2 за борги Газпрому.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%