Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

РФ піднялася на два рядки в рейтингу конкурентоспроможності WEF шляхом макроекономіки

Середа, 17 жовтня 2018 10:40

Як пише INTERFAX.RU, Росія зайняла 43 місце в Рейтингу конкурентоспроможності економіки (Global Competitiveness Index, GCI), що на два пункти краще за аналогічний показник минулого року (45 місце), випливає з повідомлення Всесвітнього економічного форуму (WEF), Євразійського інституту конкурентоспроможності та консалтингової компанії Strategy Partners (партнери WEF, які відповідали за організацію дослідження в Східній Європі).

"Те, що Росія піднялася з 45 на 43 місце рейтингу, - результат макроекономічної стабільності: ВВП помірно зростає, інфляція значно знизилася, держборг залишається низьким, - йдеться в повідомленні. - Слабкі сторони пов'язані з розвитком фінансового сектора, обмеженнями регулювання і конкуренції в окремих секторах економіки, а також інституційного середовища ".

Так, до слабких сторін економіки РФ укладачі рейтингу віднесли здоров'я населення (100 місце), розвиненість фінансового ринку (86 місце) і якість інститутів (право власності, незалежність судів, свобода ЗМІ і т.д. - 72 місце).

Сильними сторонами названий розмір ринку (6 місце у світі) і розвиненість комунікацій (25 місце).

Також дослідники зазначають, що Росія займає досить високе місце в рейтингу здатності до інновацій (36 місце), "що теоретично дає їй шанс поліпшити своє становище в майбутньому, скориставшись технологічним розвитком", - наголошується в повідомленні.

Втім, цей позитивний фактор незабаром може зникнути. "Питання охорони здоров'я, а також відповідності професійної освіти потребам нової економіки все більше стають слабкою стороною конкурентоспроможності Росії", - сказав партнер Strategy Partners і керівник проекту в Росії Олексій Святкових, слова якого наводяться в повідомленні.

GCI вимірює готовність країн до Четвертої промислової революції. У топ-3 рейтингу увійшли США, Сінгапур і Німеччина.

За оцінкою дослідників, процес глобалізації сповільнюється, а новими драйвери зростання економіки стають цифрова трансформація і четверта промислова революція. При цьому наголошується, що в даний час для більшості країн світу найслабшою складовою конкурентоспроможності економіки є здатність до інновацій (медіанний рівень по 140 країнам, - 36 з 100, 75% країн перебувають на рівні менш як 50 п.п.).

Також до слабких сторін більшості країн світу віднесено якість інститутів (медіанний показник - 53).

На думку укладачів рейтингу, значна різниця між лідерами та більшістю інших країн (в тому числі з названих напрямків) створює умови для нерівності.

"Я передбачаю новий глобальний розрив між тими країнами, які розуміють інноваційні перетворення, і тими, хто їх не розуміє, - сказав засновник і президент WEF Клаус Шваб (Klaus Schwab), слова якого наводяться в повідомленні.

За оцінкою WEF, країнам, які мають намір підвищити конкурентоспроможність своєї економіки, необхідно, зокрема, забезпечити стійкість економіки до зовнішніх і внутрішніх шокових факторів, створювати інноваційну екосистему, в якій всі учасники економічних процесів на всіх рівнях будуть отримувати свою вигоду від впровадження інновацій.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%