Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Росії з’явилася Асоціація учасників ринку великих даних

Четвер, 18 жовтня 2018 10:47

Як пише INTERFAX.RU, ПАТ "Мегафон", Mail.Ru Group, "Яндекс", Тінькофф Банк і oneFactor заснували в Росії "Асоціацію учасників ринку великих даних". Президентом організації призначена операційний директор "Мегафона" Анна Серебряникова, йдеться в прес-релізі телеком-компанії.

"Ми створили саморегульовану організацію, діяльність якої буде заснована на загальних принципах недоторканності приватного життя, таємниці особистої інформації, права на анонімність і контролю над використанням персоналізованих даних. Створення безпечного середовища великих даних допоможе сформувати нові ринки та інноваційні продукти", - пояснила Серебряникова, слова якої наводяться в повідомленні.

Учасники асоціації мають намір розробити бізнес-орієнтовану стратегію розвитку ринку великих даних, виробити єдині принципи та стандарти обробки, зберігання та передачі та використання великих даних.

За оцінками "Мегафона", обсяг ринку великих даних протягом 5 років може досягти 500-800 млрд рублів. А загальноекономічний ефект від використання та обробки великих даних в середньостроковій перспективі може скласти 0,5-1,5% ВВП РФ.

Про те, що оператори зв'язку та інтернет-компанії ведуть переговори про створення саморегулівної організації у сфері високих даних повідомляла газета "Коммерсант" ще у квітні 2017 року. У серпні цього року "Ведомости" уточнювали, що учасниками асоціації також можуть виступити Сбербанк, Газпромбанк (ГПБ), ПАТ "Ростелеком".

У повідомленні "Мегафона" зазначено, що Газпромбанк одним з перших планує вступити в асоціацію.

Рада директорів ГПБ 10 жовтня схвалив участь банку в асоціації, випливає з повідомлення Газпромбанку. У прес-службі Газпромбанка не стали коментувати це питання. Сбербанк також не відповів на запит "Інтерфаксу".

"Ми розглядаємо можливість вступу в асоціацію, але остаточного рішення не прийнято", - сказали в прес-службі "Ростелекома".

Віце-прем'єр Максим Акімов вважає, що великі дані не повинні бути предметом монетизації окремих компаній, всі учасники ринку повинні отримувати недискримінаційний доступ до них. Як повідомив Акимов у своєму виступі на форумі "Відкриті інновації", регулювання даних, які генеруються при використанні різних електронних сервісів, зараз є предметом широкої суспільної дискусії. "Якщо нам вдасться вирішити таке завдання, то без сумніву і довіру в цифровому середовищі, і надійність істотно зростуть", - сказав він.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%