Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Як Казахстан бореться з тіньовою економікою

Четвер, 18 жовтня 2018 12:51

До 2020 року в Казахстані впровадять більш як 1,2 млн онлайн контрольно-касових машин (ККМ). Такий захід допоможе в боротьбі з тіньовою економікою, повідомив в уряді глава Мінфіну Аліхан Смаїлов, передає кореспондент центру ділової інформації Kapital.kz.

«Главою держави поставлено завдання по скороченню тіньового ринку на 40% протягом трьох років. Тіньовий ринок у нас це в основному роздрібний ринок. Тому ми повинні на цьому сегменті нашого ринку скоротити. До кінця поточного року ми плануємо впровадити 80 тис. Онлайн-ККМ. Тобто ті торгові точки, ті підприємці, які реалізують свої товари та послуги, повинні перейти на онлайн-ККМ. Ми даємо їм послаблення: придбання апаратів буде ставитися їм на відрахування, тобто знижуватися оподатковувана база », - зазначив Аліхан Смаїлов.

При цьому міністр фінансів розповів про заходи, які вже приймаються урядом по боротьбі з тіньовим оборотом.

У Туркестанської області розповіли про боротьбу з тіньовою економікою

«З 1 січня поточного року для ІП, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, знижена ставка з 2% за патентом до 1% по доходах, які виходять за безготівковим розрахунком. Тут стоїть завдання скоротити готівкові розрахунки. Також надано звільнення з корпоративного прибуткового податку і індивідуальним прибуткового податку тим платникам податків, які здійснюють електронну торгівлю », - розповів він.

Встановлено також обмеження по операціях в готівковій формі за платежами, що перевищує тисячократним розмір МРП, для ІП, які торгують між собою і з юрособами.

«Відносно вдосконалення адміністрування, то, зокрема, для виявлення тіньових оборотів в поточному році нашим міністерством виявлено 11 випадків веб-сайтів онлайн-казино. За ним було вжито відповідних заходів », - поінформував глава відомства.

З адміністрування підакцизної продукції введені контрольні прилади обліку, які відстежують виробництво та обіг алкогольної продукції та нафтопродуктів. Прилади встановлені на 48 заводах-виробниках алкогольної продукції та 19 нафтопереробних заводах.

«Планується такі прилади обліку встановити на всіх автозаправних станціях», - зазначив Аліхан Смаїлов, додавши, що з 2020 року планується ввести маркування нового зразка з алкогольної продукції з використанням кодування. Це дозволить відстежувати рух продукції від виробника до кінцевого споживача.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%