Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Які банки в Казахстані запустили вклади зі ставкою 13,5%?

Четвер, 01 листопада 2018 12:55

Ощадні вклади зі ставкою винагороди 13,5% річних і сумою гарантування 15 млн тенге запустили Євразійський банк, Bank RBK, Нурбанк і ДБ «Банк Хоум Кредит». Про це центру ділової інформації Kapital.kz повідомили в Асоціації фінансистів Казахстану (АФК), пише kapital.kz.

Також, відзначають в АФК, за даними Нацбанку, у вересні відзначається зниження роздрібних депозитів на 161,4 млн тенге. «При цьому корпоративні вклади збільшилися на 83,6 млрд тенге. Таким чином, за вересень депозитна база банків зменшилася лише на 77,9 млн тенге в порівнянні зі зниженням майже на 500 млрд тенге в серпні. На цьому тлі перевищення частки роздрібних депозитів зменшилася з 51,5% до 50,8%. З огляду на збереження високої волатильності на валютному ринку доларизація депозитів за вересень зросла з 46% до 47,5%. На вказане збільшення доларизації основний вплив зробило зростання валютних депозитів юридичних осіб (+ 7,2%) при одночасному зниженні вкладів в тенге на 3% », - підкреслюють аналітики.

У вересні середньозважена ставка винагороди банків за залученими депозитами фізичних осіб в національній валюті склала 9,9%. «По депозитах юридичних осіб ставка за такими вкладами становить 6,8%. З початку року зазначені ставки знизилися на 0,6% і 1,2% відповідно », - уточнили в Асоціації фінансистів Казахстану.

При цьому фахівці відзначають, що позичковий портфель банків за вересень знизився на 393,9 млн тенге після зростання на 101,5 млн тенге в серпні. «Це зниження в основному обумовлено викупом Фондом проблемних кредитів портфеля сільськогосподарських кредитів у Цеснабанка (-416,6 млн тенге)», - зауважили аналітики.

Тим часом видача нових кредитів у вересні сповільнилася на 10,3%. «Уповільнення кредитування супроводжується помітним збільшенням інвестування в короткострокові ноти Нацбанку РК. Так, на тлі зростання ставок і прибутковості сукупний обсяг нот в обігу з другої половини вересня збільшився з 2,8 до 3,5 трлн тенге на кінець місяця », - відзначили в АФК.

При цьому середньозважена ставка винагороди банків за виданими роздрібними кредитами в тенге за вересень показала відчутне зниження з 18,4% до 17,6%. «Наголошуємо, з початку року ставки знизилися на 1,6%. Річна інфляція за цей період знизилася на 1% до 6,1%, в той час як базова ставка Нацбанку була знижена до 9,25% з 10,25% », - повідомили аналітики.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%