Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Казахстан має намір піднятися в рейтингу Doing Business

Понеділок, 05 листопада 2018 15:52

Прем'єр-міністр РК Бакитжан ​​Сагінтаев розповів про перспективи Казахстану піднятися в рейтингу Doing Business, передає кореспондент МІА «Казінформ», пише kapital.kz.

«Нещодавно Світовий банк опублікував підсумки рейтингу Doing Business. Ми вперше увійшли в 30-ку. Наша країна зайняла 28-е місце, піднявшись за рік відразу на 8 позицій. Це наш найбільший успіх за роки незалежності з моменту введення даного рейтингу. Я знаю, що Естонія на 16-му місці. Наша мета - в наступному році ще далі піти », - сказав прем'єр-міністр на Казахстансько-естонському бізнес-форумі, що проходить в Астані.

Бакитжан ​​Сагінтаев також згадав стримувальні фактори, які заважали раніше Казахстану зайняти більш високі позиції в рейтингу.

Doing Business: з 36-го на 28-е місце - результат спільних реформ Уряду та бізнес-спільноти

«Одним з індикаторів, який стримує Казахстан по Doing Business, є міжнародна торгівля. Спочатку міжнародну торгівлю розглядали, наскільки ти віддалений від морських портів, природно, ми країна, яка взагалі не має виходу до моря, але зараз методика рахунку змінилася, і зараз більше виглядає те, як швидко товари проходять кордон. Тут ми провели велику роботу », - підкреслив глава Уряду.

За його словами, відповідний законодавчий документ вже був прийнятий. «Запустили програму" Астана-1 "на кордоні з Китаєм. Електронні рахунки-фактури зараз повністю оформляються в електронному форматі. Сьогодні вже 80% вантажів, які проходять кордон Казахстану і Китаю по "зеленому коридору". Я думаю, що ця реформа, яка була запущена в цьому році, до наступного року пройде повну імплементацію, і на наступний рік, можливо, буде зарахована як велика реформа з боку Північного банку, сподіваємося опинитися поруч з Естонією », - поділився планами голова уряду .

За офіційними даними, товарообіг між Казахстаном і Естонією у 2017 році склав 31,638 тис. Доларів США (експорт 11,104 тис., Імпорт 20,534 тис.). За даними першого півріччя 2018 року, товарообіг між двома державами склав 19,192 тис. Доларів США (імпорт 14,712, експорт 4,480). Казахстан експортує в Естонію нафтові масла і масла, отримані з бітумінозних мінералів (за винятком сирої нафти), мідь, рафіновані і мідні сплави, необроблений алюміній, світлодіодні лампи, вироби із заліза або сталі, також продукти харчування, такі як лляні насіння, мигдаль, свіжі дині і багато іншого.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%