Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Опубліковано доповідь про економічну нерівність

Понеділок, 20 січня 2014 13:20

Статки 1% жителів планети перевищують заробіток 3,5 млрд. чоловік

Британська організація захисту прав бідних Oxfam опублікувала дослідження про ризики розриву між дуже багатими людьми і тими, хто перебуває на межі бідності. Про це повідомляє Herald Schotland.

У доповіді «Працювати на обраних», опублікованій в понеділок, йдеться про те, що сума накопичень 85 найбагатших людей планети склала $ 1трлн. Такою ж сумою розпоряджається половина населення Землі.

Документ фокусує увагу на ступені глобальної економічної нерівності, викликаної швидким зростанням багатства. Це ставить під загрозу розвиток людського суспільства. Торік 210 людей отримали статус мільярдерів, доповнивши існуючий список, що нараховує 1426 багатіїв з капіталом $5,4 трлн. У звіті говориться, що замість того, щоб рухатися вперед і розвиватися, люди, розділені економічною і політичною владою, існують в умовах соціальної напруженості і розшарування.

Крім того, за даними Oxfam, кількість багатих людей становить 1% від усього населення планети. Однак їх статки оцінюються в $110 трлн., що в 65 разів перевищує загальну суму накопичень половини населення планети. Це значна загроза для відкритості політичних і економічних систем.

Число багатих неухильно зростає. Наприклад, в Індії кількість мільярдерів зросла з шести до 61 людини за останні 10 років. Сума їх накопичень становить $250 млрд.

Серед рішень цієї проблеми, які пропонує Oxfam, значаться заходи щодо запобігання ухилення від сплати податків, а також використання економічного добробуту як засобу тиску на уряд у пошуках політичних вигод.

Oxfam повідомляє, що існує безліч законів, які сприяють просуванню інтересів багатих людей. Так, з кінця 1970-х років, податкові ставки для найбагатших впали в 29 з 30 країн. Співробітники центру провели дослідження в шести країнах ( США, Великобританія, Іспанія, Бразилія, Індія і Південна Африка). Більшість людей вважає, що існуючі закони складалися, щоб приносити користь багатим. Наприклад, майже 80% іспанців і індійців, а також більше 60% жителів США і Великобританії згодні, що багатії мають занадто великий вплив.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%