Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Як буде розвиватися економічна дружба між ЄАЕС і Євросоюзом, Казахстан

Четвер, 22 листопада 2018 17:10

Про перспективи відносин між Євразійським економічним і європейськими спілками розповів керівник центру інтеграційних досліджень Євразійського банку розвитку Андрій Петросьян.

"Діалог однозначно можливий навіть при тій недружньої риториці, що зберігається на політичному рівні з боку керівників ЄС. Це обумовлено, в першу чергу, економічною доцільністю, яка зумовлена ​​сформованими взаєминами між країнами-учасницями двох інтеграційних об'єднань. ЄС як і раніше залишається найбільшим торговельним партнером ЄАЕС, перш за все для Росії й Казахстану ", - сказав Петросьян в коментарі Sputnik Казахстан.

Російський політолог, заступник декана факультету світової економіки та світової політики НДУ ВШЕ Андрій Суздальцев

За даними ЄЕК, за 2017 рік на Європейський союз доводиться 50% сукупного експорту і 41% сукупного імпорту країн ЄАЕС. Важливість Європейського союзу для ЄАЕС підтверджується також місткістю європейського ринку.

Крім того, ЄС може виступати важливим джерелом капіталу і технологи, і зіграти важливу роль у розв'язання проблем модернізації країн ЄАЕС, бувши джерелом технологічного оновлення.

"Разом з тим, необхідно врахувати, що в поточних умовах імпорт з Євросоюзу поступово здає свої позиції на користь країн Азії. У 2017 році ЄАЕС імпортував з країн АТЕС на 2% більше товарів - 43%, коштом зростання постачання з Китаю, Південної Кореї і країн АСЕАН, ніж з ЄС ", - наводить дані експерт.

Які проекти найбільш перспективні для ЄАЕС і ЄС?

Глава центру інтеграційних досліджень вважає, що в поточних умовах співпраця між ЄАЕС і ЄС слід вибудовувати в максимально прикладному форматі.

"Одним з основних напрямків співпраці між ЄС і ЄАЕС може стати спільна реалізація великих інфраструктурних проектів, насамперед у сфері транспортної інфраструктури. Йде швидке зростання перевезень по осі Китай - ЄАЕС - ЄС. Транзит практично подвоюється щорічно протягом останніх п'яти років. Ця тема представляє взаємний інтерес для ЄС і ЄАЕС ", - пояснив він.

Глави країн ЄАЕС на саміті в Бішкеку, архівне фото

У майбутньому в міру подолання поточної напруженості між ЄС і РФ, можливо допустити укладення всеосяжної угоди про торгово-економічне співробітництво між ЄАЕС і ЄС.

"Однак країни ЄАЕС не можуть бути зацікавлені в" класичної "зону вільної торгівлі з ЄС. З оцінок німецького Інституту економічних досліджень випливає, що режим вільної торгівлі товарами призведе до втрат в автомобілебудуванні й сільському господарстві країн ЄАЕС. Не можна забувати й про те, що країни ЄАЕС експортують в Європу переважно сировину, енергоносії, чорні й кольорові метали, зерно, добрива, а імпортують в основному продукцію машинобудування і товари народного споживання ", - вказав Петросьян.

На думку експерта, все це створює запит на асиметричне рішення, коли за часткове відкриття свого ринку ЄАЕС отримає порівнянні додаткові переваги з боку європейського ринку.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%