Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Ринок нерухомості в Казахстані тримається завдяки пільговій іпотеці - експерти

Четвер, 22 листопада 2018 16:46

 

У вересні поточного року кількість угод купівлі-продажу житла досягло 25 тисяч, що на 15% вище в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. З них 18,3 тисячі - угоди, що стосуються квартир.

 

Згідно з аналізом, проведеним учасниками проекту з моніторингу економіки Казахстану Ranking.kz, головними двигунами ринку житла є держпрограми й пільгова іпотека. Зліт активності почався у 2017 році, в момент, коли стартувала державна програма житлової програми "Нурли жер".

 

По мільйону на квартиру: як і кому будуть видавати сертифікати по "7-20-25"

 

У 2017-му і за дев'ять місяців поточного року основний оператор програми Жілстройсбербанк видав 54,6 тисячі позик, з яких кожен п'ятий за програмою "Нурли жер". За цей час казахстанці уклали 431,6 тисячі угод купівлі-продажу житла. З цього фахівці Ranking.kz зробили висновок, що 13% житла куплено за допомогою системи жілстройсбереженій, причому кожен п'ятий з цих житлових об'єктів - за програмою "Нурли жер".

 

За підсумками вересня іпотечний портфель банків другого рівня склав вже 1,2 трильйона тенге, що на 14% більше, ніж роком раніше. Річне зростання обсягу позик в секторі минулого року склав 19,4%.

 

Голова сенату парламенту Касим-Жомарт Токаєв

 

Спікер сенату Казахстану розповів, хто "зволікали" держпрограму "7-20-25"

 

Пропозиції по іпотеці в рамках "Нурли жер" є найбільш лояльними в країні - можна отримати позику за ставкою 5% річних, маючи на своєму рахунку в Жілстройсбербанке лише 20% від вартості житла. Під ці умови підпадають всі учасники держпрограм. Відзначимо, що поза програмою "Нурли жер" позичальникові потрібно накопичити 50% від вартості нерухомості протягом мінімум трьох років для отримання іпотечного кредиту за ставкою 5%.

 

На даний момент в Жілстройсбербанке у казахстанців відкрито 1,2 мільйона рахунків, з січня поточного року з'явилося 285 тисяч нових депозитів.

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%