Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Казахстані створять електронний реєстр верифікації НУО

Четвер, 29 листопада 2018 11:52

У Казахстані буде вдосконалена діяльність неурядових організацій. Одна з перших завдань - зробити процедури фінансування проектів НУО прозорими і зрозумілими, заявив президент Нурсултан Назарбаєв, виступаючи на VIII Громадянському форумі, передає кореспондент центру ділової інформації Kapital.kz.

«Ми про це говоримо, всюди фінансування має бути відкритим, щоб менше корупції було, щоб державні кошти освоювалися в повному обсязі. Для цього доручаю уряду в рамках процесу цифровізації створити єдиний електронний реєстр верифікації НУО. У ньому неурядові організації будуть реєструватися на добровільних засадах, розміщувати необхідні матеріали, які дозволять сформувати рейтинги НПО для забезпечення їх доступу до фінансування. Ви (НУО. - Ред.) Теж повинні змагатися, хто краще зробив, хто краще освоїв, хто краще довів до людини. Чи не кожній сестрі по сережці », - заявив президент.

По-друге, важливо сформувати ефективний механізм громадянського контролю, «щоб голос НПО був почутий». Провідну роль тут має відіграти Цивільний союз Казахстану.

По-третє, на думку Нурсултана Назарбаєва, слід продовжити роботу по передачі неурядовому сектору державних функцій.

«На перший погляд звучить дуже незвично. Як це: держфункцій передати НПО? Держава-то за свої справи відповідає перед народом, а НВО перед ким відповідає? Але в рамках цього напрямку можуть бути реалізовані проекти, наприклад, в області екології, соціальної роботи, захисту прав дітей та в інших сферах. Я говорив про те, щоб створити спеціальний комітет за якістю продукції, ліків, які споживають казахстанці. Я знаю, у нас є Союз споживачів, який теж цим займається, але треба це офіціалізіровать », - вважає глава держави.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%