Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Боротьба з корупцією погано впливає на економічне зростання Китаю

Середа, 29 січня 2014 12:25

Заборона на розкіш знижує прибутки китайських компаній

Репресивні заходи керівництва Китаю, спрямовані на боротьбу з корупцією в органах влади і бізнесі, негативно впливають на економіку країни. У ході кампанії з викорінення корупції, були затримані співробітники іноземних організацій, які мають офіси в Китаї, а також 37 тис. державних службовців. Про це пише CNN Money.

З недавнього часу Пекін ввів заборону на розкіш для державних службовців. Тепер чиновникам не можна проводити пишні банкети, мати ефектні автомобілі і приймати розкішні подарунки.

Незважаючи на те, що оцінити розмір збитків цієї постанови непросто, фахівці, опитані виданням CNN Money, вважають, що репресії відбилися на економічних показниках. «Антикорупційна кампанія Китаю впливає на державні витрати в деяких сферах споживання товарів і послуг», - сказав Кінвей Ван, співробітник дослідницького центру Capital Economics. Ван вважає, що це призведе до скорочення річного показника ВВП на 0,1 - 0,2 %.

Кампанія, яка стартувала після вступу на посаду нового президента Китаю, Сі Цзіньпіна, вплинула на ряд галузей промисловості. Так, вимога скоротити витрати призвела до скорочення прибутків ресторанів високого класу, а також до зниження продажів алкогольних напоїв преміум класу, прибутку розкішних готелів і банкетних залів. Крім того, роздрібні продажі предметів розкоші скоротилися на 5% в 2013р.

Державні засоби масової інформації повідомили, що понад 50 п'ятизіркових готелів попросили позбавити їх однієї зірки, в надії, що це дозволить їм продовжувати приймати офіційні заходи.

Проте, аналітики наполягають, що незалежно від цілей антикорупційної кампанії, в довгостроковій перспективі вона призведе до зміцнення довіри громадян до правлячої партії і поліпшення економічних показників.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%