Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Грецька дилема: «жахливий кінець чи жах без кінця»

Вівторок, 05 лютого 2013 16:01

 

Грецька дилема: «жахливий кінець чи жах без кінця»

27 січня закінчився 43-й щорічний Всесвітній економічний форум у Давосі. Впродовж п'яти днів світові лідери, політики, економісти, аналітики, представники міжнародних організацій та бізнес-еліти ламали голову над спільною проблемою безболісного виходу єврозони з боргової кризи. Зокрема, вирішували долю головного каменя спотикання союзу - Греції.

В рамках форуму виникла ціла дискусія з приводу розв’язання боргового тягаря Греції. Найбільш важливим став третій день переговорів на сесії «Майбутнє єврозони», в якій взяли участь міністри фінансів Німеччини, Іспанії та Франції. Очікування аналітиків з приводу виходу Греції зі складу ЄС не виправдалися: делегати досить оптимістично окреслювали майбутнє країни, проте зазначали невиконання Грецією своїх зобов'язань перед ЄС щодо структурних змін в економічному секторі та скорочення бюджетних витрат.

Тим не менш, вердикт Греції вже винесли. Єврочиновники зупинилися на тому, щоб ЄС передав країні другий пакет фінансової допомоги обсягом 130 мільярдів євро і зобов'язав приватних кредиторів списати 53,5% заборгованості за «старими» облігаціями в обмін на нові держпапери. У цьому випадку втрати кредиторів перевищать 70% з урахуванням відсоткових виплат. До того ж на Грецію знову покладуть зобов'язання зі скорочення держвитрат, проведення структурних реформ і реалізації низки приватизаційних програм. За словами глави Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард, такий крок дозволить країні відновити свою конкурентоспроможність і уникнути оголошення дефолту вже у березні цього року.

Не бачить перспективи в такому рішенні голова Сбербанку РФ Герман Греф. Він досить жорстко виступає за виключення проблемної Греції з валютного об'єднання, приміряючи до неї відому приказку «краще жахливий кінець, ніж жах без кінця». Голова найбільшого банку Росії вважає, що тільки після виходу Греції з єврозони вона зможе поступово реабілітувати свою економіку, нарощуючи ВВП і підвищуючи конкурентоспроможність шляхом зниження курсу національної валюти.

Як тепер складатиметься ситуація в Греції, чітких прогнозів поки не робить ніхто.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%